luni, decembrie 2, 2024
4.8 C
Craiova

La Washington, cu poalele-n cap

Nimic nu e mai spectaculos ca o ceartă în familie în fața lumii. Poalele-n cap sunt delicioase pentru privitori. Tehnic, ar însemna ridicarea veșmintelor și arătarea părților rușinoase, accesibile doar celor doi soți care se ceartă. Poalele-n cap îngăduie celor care urmăresc scandalul să pătrundă în budoarul cuplului, expus public fără nicio rușine.

Treaba cu rușinea este și ea complexă. Sunt o mulțime de lucruri pe care oamenii le fac doar în strictă intimitate. E rușinos să umbli gol pe stradă, ca să dau doar un exemplu. Dar suntem un popor irascibil, ne aprindem repede, iar când muștarul sare din farfurie, nu mai contează nimic.

Așa a fost zilele trecute la Washington. Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat în vizită oficială în SUA. Ambasadorul României în capitala americană este Andrei Muraru, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Cei doi s-au contrat deschis, în fața publicului format din români stabiliți în SUA și sub privirea oficialităților americane.

Pentru că nu se simpatizează, cei doi oficiali români și-au pus poalele-n cap!

Pe scurt, premierul i-a spus ambasadorului că nu mai este nevoie ca reprezentanții ambasadei noastre din SUA să mai participe la întâlnirile politice. Vexat, ambasadorul i-a răspuns premierului în fața unui public numeros, format din români stabiliți peste Ocean.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a cuvântat, solemn, Andrei Muraru.

„…cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale”, a spus și premierul.

Conflictul a mai crescut nițel, Ciolacu spunând că l-ar fi schimbat demult pe Muraru de la Washington. A spus despre ambasador că se face de râs și că nu are anvergura necesară pentru această funcție.

Scandalul atrage atenția, dar scade încrederea celor din jur în scandalagii.

Sigur că americanii știu cu ce se mănâncă politica românească. Și nu numai ei. Un scandal în plus sau în minus nu modifică foarte mult percepția generală. Dar controversele contondente publice și pe teren străin, chiar dacă sunt îmbrăcate în haine diplomatice, sunt de natură să ne facă mai slabi decât suntem.

Nu e vorba să ascundem gunoiul sub preș. Cum spuneam, lumea ne cunoaște bine metehnele. Dar o minimă educație politică și o minimă educație diplomatică sunt obligatorii. Cum să negociezi contracte de miliarde de dolari când tu îți pui poalele-n cap? Ce impresie pot avea congresmenii sau senatorii americani după o astfel de întâmplare? Cum să devii puternic în negocieri?

Conflictul româno-român de la Washington nu ne-a folosit. În loc să arătăm unitate și echilibru, am arătat că suntem imaturi și proști. Și că leadership-ul politic românesc este praf și pulbere. Lucru pe care îl simțim cu toții de mai bine de treizeci de ani!…

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie