Județele Olt, Gorj și Vâlcea, sub cod portocaliu de ploi torențiale și vânt. Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, iar astăzi este în vigoare un cod galben în cea mai mare parte a ţării. În nordul şi estul Olteniei este cod portocaliu de ploi abundente, când se așteaptă să cadă precipitații de până la 50 l/mp. Autoritățile sunt în alertă și monitorizează situația, în funcție de prognozele ANM. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu precipitațiile sunt problema, ci timpul scurt în care va ploua. Șoferii sunt sfătuiți să evite zonele în care există probabilitate mare de inundații.
ANM a actualizat, din nou, prognoza pentru aceste două zile, urmărind din oră în oră modul cum evoluează vremea. Începând din această dimineață, de la ora 10.00, este în vigoare Cod galben de instabilitate atmosferică, fiind așteptate să cadă ploi torențiale, însoțite de intensificări ale vântului.
Codul galben este valabil până la ora 20.00, în cea mai mare parte a ţării.
În intervalul menţionat, meteorolofii spun că aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi, local, în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40 l/mp şi, local, de peste 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 65 km/h. În plus, vremea se va răci accentuat în toată ţara.
Cod portocaliu în nordul și estul Olteniei
Sunt mai multe județe din țară, în care meteorologii au emis chiar Cod portocaliu de ploi torenţiale. Din Oltenia, sunt prinse judeţele Vâlcea, Gorj și Olt, în timp ce Doljul și Mehedinți se află sub cod galben de ploi.
Astfel, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…70 l/mp şi, izolat, de peste 80 l/mp.
Temperaturile scad și ele, până la 15 grade Celsius, de la 32 de grade, cât au fost în ultimele zile.
În județul Galați, va fi cod roșu începând cu această noapte, până luni seara, conform prognozei actualizate a meteorologilor, informează ANM.
Județele Olt, Gorj și Vâlcea, sub cod portocaliu de ploi torențiale și vânt. Ploile se mențin și mâine
De la ora 20.00 și până mâine la ora 10.00 cea mai mare parte a Olteniei se află sub un alt cod galben de precipitații. Meteorologii atenționează că, în intervale scurte de timp, vor fi acumulări mari de apă, de până 40 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 65 km/h.
În aceeaşi perioadă, va fi Cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, la altitudini în general de peste 1.700 de metri, în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Aici vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.
Cele două coduri galben vizează judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi parţial în Alba.
România va fi „măturată” de ciclonul Ashley, spune ministrul Mediului
Toată țara va fi măturată de ciclonul Ashley, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat că nu cantitățile de precipitații sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua.
„Jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantităţile de precipitaţii, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitaţii, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situaţii de urgenţă, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune ministrul Mircea Fechet.
„Urmează o zi lungă azi şi o zi grea cel mai probabil şi e posibil să fie o noapte şi mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toţi cei care sunt acum pe poziţii”, a mai spus ministrul Mediului.
Județele Olt, Gorj și Vâlcea, sub cod portocaliu de ploi torențiale și vânt. Ce trebuie să facem în timpul furtunii
Oamenii sunt sfătuiţi ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pâraie, să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
În cazul vântului puternic, populaţia trebuie să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie care pot fi uşor dislocate.
Şoferilor li se recomandă să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.