De Ion Ghermănescu
Handbalul nu este, voleiul nu este, baschetul nu este, fotbalul nu este. Riscam să nu avem niciun sport de echipă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Dar talentul, voința, încăpățânarea și norocul unor băieți de a crede până la final în șansa lor ne-au adus singurulsport de echipă calificat pentru marea competiție din Franța: poloul masculin.
Visul frumos al echipei pregătite de Bogdan Rath a început la Campionatul European desfășurat în ianuarieîn Croația. În grupa D, tricolorii au dominat totul și s-au calificat de pe primul loc cu 3 victorii. Mai întâi a fost un 12-8 cu favorita grupei , Olanda, apoi 13-5 cu Slovenia și apoi, într-un fel de finală a grupei, ai noștriau învins cu 8-7 Slovenia. A fost meciul care a arătat căelevii lui Rath au o tărie de carcater și un mental excelente, ei revenind extraordinar în final după ceerau conduși cu 7-5.
A urmat meciul de baraj pentru calificarea în sferturilede finală cu Georgia. 18-11 pentru România și echipaarăta din ce în ce mai bine. Chiar dacă au pierdutsfertul cu Spania, care avea să câștige Europeanul, sportivii noștri s-au calificat la Campionatul Mondial de la Doha. Și au început să creadă cu adevărat înprezența la Jocurile Olimpice după întrecerea din Qatar.
Mondialul care ne-a adus calificarea
La Campionatul Mondial de la Doha, România s-a clasat pe locul 10 și a ratat inițial, de puțin, calificareala Paris 2024. Franța, Ungaria, Grecia, Spania, Japonia, SUA, Australia şi Africa de Sud erau dejacalificate la JO 2024. Primele patru clasate la Mondial, care nu erau deja calificate la Jocurile Olimpice din 2024, au obținut biletele pentru Paris: Serbia, Muntenegru, Croația şi Italia. România a venit a cincea.
Dar ca într-un film cu happyend a venit vestea ceamare. Africa de Sud s-a retras de la JO, iar România a primit al cincilea loc de calificare de la Mondial și a intrat în posesia biletelor pentru Paris.
Calificarea la Jocurile Olimpice vine după 12 ani de absență, ultima prezență la Olimpiadă fiind la Londra în 2012. Dar vine și cu multă speranță. Băieții lui Rath au arătat că au valoare, voință, determinare și, nu înultimul rând, noroc.
Amintirea locului 4 de la Montreal ‘76
Ei cred că pot să se apropie de cea mai bună clasare a poloului românesc la Jocurile Olimpice: locul 4 la Montreal în 1976. Atunci Florin și Ilie Slăvei, Corneliu Rusu, Gheorghe Zamfirescu, Adrian Nastasiu, Dinu Popescu, Claudiu Ioan Rusu, Liviu Răducanu, Viorel Rus, Adrian Schervan, Doru Spînu au fost foarteaproape de medalie, impresionând o lume întreagă. Poate e greu pentru actualii tricolorii să concureze cu acea perfroamnță, dar suntem siguri că vor da totul ca lumea să îi respecte așa cum i-a respectat pe Dinu Popescu, Răducanu și Viorel Rus în ‘76.
Echipa României care s-a calificat la JocurileOlimpice Paris 2024:
Colodrovschi Silvian – EN Tourcoing
Țic Marius – CSA Steaua București
Vancsik Levente – CSM Oradea
Belenyesi David – CSM Oradea
Drăgușin Mihai – CSA Steaua București
Fulea Tudor – CSA Steaua București
Georgescu Vlad – CSA Steaua București
Neamțu Andrei – CSA Steaua București
Iudean Francesco – CSA Steaua București
Oanța Nicolae – CSA Steaua București
Țepeluș Andrei – CSA Steaua București
Bota David – CSA Steaua București
Vrânceanu Ionuț – CS Dinamo București
Lutescu Matei – CS Dinamo București
Prioteasa Andrei – Spandau 04 Berlin
Antrenor principal: Rath Bogdan
Antrenor secund: Deacu Alexandru
Rezultatele olimpice ale României la polo pe apă:
– Helsinki 1952 – locul 17
– Melbourne 1956 – locul 8
– Roma 1960 – locul 5
– Tokyo 1964 – locul 5
– Munchen 1972 – locul 8
– Monteal1976 – locul 4
– Moscova 1980 – locul 9
– Atlanta 1996 – locul 13
– Londra 2012 – locul 10