Intră în licitație încă un tronson de autostradă. Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat, zilele trecute, că a transmis spre publicare în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice – SEAP contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 2 al Autostrăzii Unirii (A8) Moțca – Iași – Ungheni.
Este vorba de Tronsonul Târgu Frumos – Lețcani cu o lungime de 28,6 kilometri și un cost estimat de 5 miliarde lei, finanțare asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027. Recent a fost lansată licitația și pentru Tronsonului 1 Moțca – Târgu Frumos (27 km) al A8.
Tronsonul Târgu Frumos – Lețcani este un proiect cu o complexitate tehnică ridicată și provocări pentru constructori, susține CNIR. Pe acest traseu sunt prevăzute următoarele structuri:
- 33 de poduri și pasaje (cu o lungime totală de 7,8 kilometri/cel mai lung pasaj de 1.130 de metri peste râul Bahlui);
- 2 tunele;
- 3 noduri rutiere (Nod Podu Iloaiei, Nod Lețcani, Nod la Drumul de Legătură cu DN 28).
Durata de realizare a întregului tronson 2 Târgu Frumos – Lețcani este de 46 de luni (10 pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție). Pentru a asigura finalizarea în cel mult 14 luni a segmentului de autostradă care va funcționa ca o centură a localității Podu Iloaiei, CNIR a prevăzut acordarea punctajului suplimentar constructorului care își asumă și prioritizează acest segment cu o lungime de 4 kilometri.
Intră în licitație încă un tronson de autostradă. Ce trebuie să mai facă antreprenorul
În cadrul contractului de construire a tronsonului 2 Târgu Frumos – Lețcani vor mai fi executate, inclusiv:
- Drum de Legătură cu 2 benzi cu DN 28 D în lungime de 5,23 km.
- Drum de Legătură cu 4 benzi cu DN 28 în lungime de 7,6 km.
- 2 parcări de scurtă durată, un spațiu de servicii tip S 3, un Centru de Întreținere și Coordonare- CIC.
„Construirea Tronsonului 1 Moțca – Târgu Frumos (27 km), lansat în licitație pe 23 ianuarie 2025 și a tronsonului 2 Târgu Frumos – Lețcani, care asigură legătura municipiului Iași la Autostrada Moldovei (A7) și mai departe la Autostrada Transilvaniei (A3), reprezintă obiective prioritare ale Companiei. Realizarea celor două tronsoane devine o necesitate și din perspectiva evoluției fluxurilor de trafic, în sensul creșterii acestora între Moțca și Iași. Valorile de trafic sunt estimările realizate în cadrul documentației de specialitate a Studiului de Fezabilitate“, se arată în încheierea comunicatului CNIR.
Citește și: TOP cele mai scumpe autostrăzi din România, în funcție de bugetul din 2025