joi, noiembrie 14, 2024
6.4 C
Craiova

Dezbaterea furtunoasa in Parlamentul European pe tema modificarii Legilor Justitiei in Romania! Viorica Dancila a lipsit, Tudorel Toader nu a fost lasat sa ia cuvantul!

Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a gazduit astazi, de la ora 18.10, dezbaterea “Amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania”, organizata la initiativa grupului Verzilor/Aliantei Libere Europene, grup ce nu are ca membri eurodeputati romani. Europarlamentarii populari, liberali şi verzi au criticat modificările la legile justiţiei şi Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au avut un ton rezervat.

Mesaje alarmante din Parlamentul European pentru aleșii de la București care au decis să modifice legile justiției: “Românii nu sunt un popor de rangul 2 şi merită un stat de drept în care justiția nu este schimbată, după cum îşi dorește puterea”. În plenul Parlamentului European a fost organizată miercuri seară o dezbatere pe tema modificărilor aduse legilor justiției care au generat uriașe proteste de stradă.

Europarlamentarii și-ar fi dorit ca Vasilica Viorica Dancilă să răspundă la temerile lor, însă premierul român a lipsit. A mers ministrul Justiției Tudorel Toader care însă nu figura pe lista de invitați, așa că nu a putut vorbi la tribună.

Roberta Metzola – europarlamentar: „Am văzut încercări din partea guvernului de a suprima magistratura, să corupă legislația și să folosească majoritatea electorală ca pe o scuză să facă ce vrea. Românii nu sunt cetățeni de rangul doi. Dimpotrivă, merită o țară în care statul de drept este respectat, unde corupția e combătută, unde tribunalul și legile nu sunt schimbate la voia întâmplării pentru a-i ajuta pe cei de la putere.”

Věra Jourová, comisar european pe probleme de justiție: „Aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios și în cadrul procesului legislativ. Întrebarea adresată autorităților rămâne deschisă: procesul ține cont de interesul justiției și independenței justiției? Din păcate vedem că se critică sistemul care nu ne inspiră încredere în procesul în curs.”

Au fost însă și voci care susțin că guvernul de la București are dreptul să modifice legile justiției așa cum crede de cuviință și că singurii care îl pot critica sunt alegătorii. Europarlamentarii îi sfătuiesc pe aleșii din coaliția majoritară PSD-ALDE să ceară puncte de vedere și Comisiei de la Veneția înainte de a adopta definitiv noile forme ale legilor justiției dar și ale codurilor penale.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Avaria de la Societatea Electrocentrale: Craiova, fără apă caldă și căldură, Ford Otosan fără producție!

Avaria de la Societatea Electrocentrale (SE) Craiova a avut urmări serioase. Nu doar craiovenii racordați la sistemul centralizat de...

Mai multe articole din aceeasi categorie