joi, ianuarie 16, 2025
-4.4 C
Craiova

Guvernul și-a asumat răspunderea. Avem buget pe 2020

Guvernul Ludovic Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale. Este pentru prima dată când bugetul țării este adoptat fără dezbatere parlamentară.

„Am ales această procedură pentru că altfel nu am fi putut adopta bugetul. La modul în care arată finalul de an, cu zilele libere și dacă am fi venit în Parlament e puțin probabil să fi reușit adoptarea și nu se știe în ce formă ar fi ieșit. Venim după o perioadă în care s-a ajuns la un deficit care depășește 4,4% din PIB și România trebuie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor”, a spus premierul Ludovic Orban, în Parlament.

El a enumerat și câteva dintre obiectivele bugetului:

– construim bugetul pe niște date pe care noi le considerăm reale, nu cum au făcut anul trecut. Am atras atenția că 5,5% nu e o creștere reală. Avem în bugetul pe anul viitor o creștere apropiată de estimările Comisiei Europene de 4,1%.

– am trecut o rată a inflație de 3,1%. Cursul mediu de schimb pe care îl anticipăm e de 4,75 lei pentru euro. Dacă nu creștem alocările pentru investiții nu vom reuși să construim o creștere economică solidă. Am crescut suma de la 44,7 la peste 50 de miliarde de lei. Investițiile sunt 4,6% din PIB. E un efort destul de mare.

– ne asumăm angajamentul la nivelul NATO de a aloca 2% pentru Apărare. 

-alocăm mai mulți bani pentru cheltuielile sociale”. 

De asemenea, au fost adoptate o serie de modificări la Ordonanța 114, despre care s-a spus că afectează marile companii. „Am desființat taxa de 2% pentru companiile din energie. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, abrogăm acele prevederi care obligau administratorii să-și majoreze capitalul. Consecința ar fi fost retragerea de pe piață. Și în domeniul comunicațiilor și în domeniul financiar bancar am optat pentru abrogarea prevederilor care au afectat negativ piețele respective”, a mai precizat Orban.

Premierul a anunțat totodată că s-a renunțat la plafonarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă la o sumă fixă, acestea urmând să rămână la fel ca în 2019.

USR a blocat pensiile speciale

După încheiere ședinței din Parlament, grupul USR s-a declarat mulțumit. „Premierul Ludovic Orban a anunțat oficial că pensiile baronilor locali nu vor intra în vigoarea de la 1 ianuarie 2020! Guvernul a preluat amendamentul propus de USR care blochează pensiile speciale ale aleșilor locali timp de un an de zile. Amânarea oferă un răgaz pentru eliminarea lor definitivă la începutul noii sesiuni parlamentare. În viziunea USR, pensiile speciale ar trebui desființate nu extinse la și mai multe categorii de persoane aflate în apropierea centrilor de putere. PSD a introdus pensii speciale pentru primari în încercarea de a le cumpăra fidelitatea înainte de alegerile locale din 2020”, se arată în comunicatul USR. Totodată, Guvernul a acceptat un alt amendament al USR de a fi finanțate măsuri în domeniul mediului, mai exact de descurajare a tăierilor ilegale de păduri.

Pro România , ALDE și PMP au venit cu propuneri

Un alt amendament adoptat a fost de la grupul Pro România. Aceștia au anunțat imediat că este meritul lor: „O primă victorie pentru asistenții personali, cei care încearcă să aducă alinare și sprijin persoanelor cu dizabilități. Guvernul Orban a introdus amendamentul propus de PRO România astăzi privind exceptarea acestei categorii de salariați de la interzicerea cumulului pensie-salariu în legea de modificare a OUG 114/2018.
Mulțumesc încă o dată pentru suport doamnelor Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România și Victoria Hagianu, președintele Sindicatului liber al Asistenților Personali ai persoanelor cu handicap București”, anunță Pro România. Un amendament adoptat de Guvern a fost de la ALDE și are în vedere finanțarea unor proiecte de infrastructură. Deputații PMP au solicitat să fie alocate fonduri pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş, care face parte din Autostrada Unirii, pentru construcţia primului lot din Autostrada Nordului (Petea – Satu Mare – Bistriţa), dar şi pentru finalizarea autostrăzii Bucureşti – Braşov.

PNL, 26 de amendamente

Liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Florin Roman, a declarat că parlamentarii PNL au depus 26 de amendamente agreate cu Guvernul pentru bugetul de stat pe 2020.

Florin Roman PNL


„Printre amendamentele PNL se numără creşterea burselor pentru învăţământul profesional dual de la 200 la 300 de lei. Al doilea amendament se referă la finanţarea pentru Start-Up Nation din credite de angajament, suma de un milion de lei. Al treilea amendament se referă la industria de apărare, tot credite de angajament 150 de mii de lei şi cred că este important, totodată, finanţarea pentru aeroportul Ghimbav-Braşov cu 50 de mii de lei” a anunțat Florin Roman.

PSD contestă asumarea răspunderii

Chiar dacă premierul Ludovic Orban a anunțat că procedura de adoptare a legii bugetului de stat prin asumarea răspunderii Guvernului este una constituțională, liderii PSD s-au declarat indignați. Cu toate acestea, PSD nu poate depune moțiune de cenzură întrucât nu deține majoritatea.

Președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională modul în care Guvernul a decis să ocolească decizia Parlamentului. La rândul său, deputata Ioana Bran a avut o reacție rapidă la situația din Parlament:

„Asumarea răspunderii guvernului este o procedură care nu permite dezbateri asupra legii. Ca membru al Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților, știu că bugetul se putea discuta în comisii, se puteau aduce amendamente și se putea vota înainte de sfârșitul anului. În anii trecuți am lucrat zi și noapte și am reușit. Anul trecut, președintele Iohannis a fost cel care a întârziat nepermis de mult promulgarea bugetului. Explicațiile premierului Ludovic Orban sunt penibile… Ca și discursul său de susținere a legii bugetului, în care nu spune nimic concret. Bugetul României este rezultatul unui demers care nu are nimic de-a face cu democrația. „Asta e!”, a spus Ludovic Orban la finalul discursului pe bugetul asigurărilor sociale. Nu putem permite angajarea țării într-un proiect fundamental pentru că „asta e”… Astăzi s-a scris o pagină de istorie care trebuie etichetată ferm – AȘA NU!”, a punctat Ioana Bran.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Stil de viață sănătos

Stil de viață sănătosVă invităm la un dialog despre alimentație și sport, având ca temă principală: Stil de viață...

Mai multe articole din aceeasi categorie