Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România au declanșat joi, 4 aprilie, greva japoneză, fiind prima acțiune de protest dintr-o serie pe care au pregătit-o. Se poate ajunge chiar la declanșarea grevei generale, dacă revendicările nu le vor fi rezolvate.
Membrii Federației Sindicale CULTURMEDIA, afiliată Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA, atrag atenția asupra „degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”. Aceștia acuză Guvernul de discriminare, atrăgând atenția că sunt discrepanțe uriașe între funcții similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice. Mai mult, angajații din muzee și biblioteci cer ca salariile lor să ajungă la nivelul celor încasate de colegii din instituțiile de spectacol (teatre, filarmonici).
Negocierea unui contract colectiv de muncă unic la nivel național pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci este de asemenea printre revendicări. Se atrage atenția și asupra faptului că personalul angrenat în activități care aduc venituri la bugetul de stat (cercetări arheologice preventive, alte activități generatoare de venituri proprii) nu primește la acest moment nici un ban în plus, cum de asemenea nu sunt retribuiți suplimentar nici angajații care fac parte din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene.
Protestul s-a desfășurat la locul de muncă, prin purtarea de banderole albe. Angajații nemulțumiți speră să aibă câștig de cauză în dicuțiile pe care le vor avea cu decidenții, în caz contrar fiind hotărâți să declanșeze greva generală în a doua decadă a lunii mai 2024. Sunt de asemenea preconizate demonstrații de protest pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.
„Au fost atât de multe promisiuni și așa de frumoase”
Muzeul Județean Olt este printre instiituțiile în care salariații și-au arătat nemulțumirea, șase din cei aproape 40 de angajați purtând banderole albe.
„Greva japoneză am combinat-o cu exces de zel, ceea ce înseamnă că vom lucra exclusiv în spiritul și în litera legii. Un exemplu banal: dacă un beneficiar al unei cercetări arheologice nu poate asigura condițiile legale se va opri acest șantier și nu ne interesează ce urmează, ce se întâmplă. Colegii muzeografi au anunțat, de exemplu, că nu vor face ghidaje dacă nu se îndeplinesc anumite condiții”, a spus arheologul Florin Ciulavu, unul dintre salariații din cadrul Muzeului Județean Olt care au anunțat că protestează.
„În afară de muncă, este și răspundere în muzee, fie că vorbim despre arheologi care lucrează în săpături sau în anumite condiții, sau despre muzeografi și ceilalți colegi evaluatori-restauratori, custozi și așa mai departe. Sunt foarte multe responsabilități și din păcate salariile au rămas la nivelul de acum cinci ani de zile”, a adăugat Ciulavu.
Nemulțumirile nu sunt noi, însă de fiecare dată când angajații din muzee și biblioteci au fost pe punctul de a declanșa protestele s-a ajuns la noi discuții, iar guvernanții au pus pe masă promisiuni. „Încercări au mai fost, doar că mereu am fost mințiți și întorși din drum. Spre exemplu, la începutul anului eram pregătiți pentru proteste pentru luna februarie. Și au fost atât de multe promisiuni și așa de frumoase, pentru mărire, încât… Promisiunea a fost de creștere a salariului cu 10% din luna februarie și alți 10% de la jumătatea anului. Și s-a amânat cu cel puțin o lună, acum din nou s-a amânat”, a mai spus arheologul Florin Ciulavu.