miercuri, martie 19, 2025
10.6 C
Craiova

Granturi UE de 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport! Câți bani ajung în România

Comisia Europeană a selectat 134 de proiecte de transport pentru a primi peste șapte miliarde de euro sub formă de granturi UE din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE pentru investiții strategice în infrastructură, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

Potrivit sursei citate, aproximativ 83% din finanțare va sprijini proiecte care îndeplinesc obiectivele climatice ale UE, îmbunătățind și modernizând rețeaua UE de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T). Proiectele feroviare vor primi 80% din cele șapte miliarde de euro. Vor fi finanțate proiecte majore de îmbunătățire a conexiunilor feroviare transfrontaliere de-a lungul rețelei centrale TEN-T – în statele membre baltice (Rail Baltica), între Franța și Italia (Lyon-Torino) și între Danemarca și Germania (tunelul Fehmarnbelt).

Granturi UE de 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport. Investiții în infrastructura portuară

Aproximativ 20 de porturi maritime din Irlanda, Spania, Finlanda, Țările de Jos, Germania, Malta, Lituania, Cipru, Croația, Grecia și Polonia vor primi sprijin pentru modernizarea infrastructurii, dintre care unele le vor permite să furnizeze energie electrică de la mal navelor sau să transporte energie din surse regenerabile. Lucrările privind infrastructura căilor navigabile interioare vor îmbunătăți conexiunile transfrontaliere dintre Franța şi Belgia în bazinul Sena – Scheldt și dintre România şi Bulgaria, pe Dunăre. Porturile interioare din Austria, Germania şi Țările de Jos vor primi, de asemenea, finanțare, astfel încât acestea să poată continua să promoveze rețeaua europeană de râuri și canale pentru un transport durabil.

De asemenea, mai multe proiecte vor permite o capacitate mai mare de-a lungul culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita importurile și exporturile între Ucraina şi UE. Aceste proiecte acoperă: îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina, Moldova şi România; activități de creștere a capacității la punctul de trecere a frontierei feroviare Ungaria-Ucraina; un nou tronson de drum din Polonia, care îl extinde până la frontiera cu Ucraina; studii și lucrări de integrare a sistemului feroviar ucrainean în UE.

Câți bani ajung în România pentru proiectele de transport, din granturile UE de 7 miliarde de euro

Din acești bani România primește 260 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru trei proiecte de infrastructură, potrivit unui comunicat al europarlamentarului Adina Vălean, fost comisar european pentru transporturi.

Un prim proiect care a primit finanțare este Fast Danube 2, care va îmbunătăți condițiile de navigabilitate pe sectorul dunărean comun al României și Bulgariei (foto sus). Proiectul a fost depus de Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, iar suma exactă a finanțării este de 195.499.818 euro. „Ducerea la bun sfârșit a acestui proiect ar duce la asigurarea unei perioade minime de 340 de zile pe an de navigabilitate. Îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre e mai necesară ca oricând, luând în calcul noile realități geopolitice din estul Europei“, a declarat Adina Vălean, citată în comunicat.

De asemenea, pentru reabilitarea căii ferate Valea Călugărească – Buzău a fost acordată suma de 45 de milioane de euro. „Un alt proiect finanțat în acest ultim apel de proiecte din fondurile Mecanismului pentru Interconectarea Europei este reabilitarea căii ferate Valea Călugărească – Buzău. Suma acordată este de 45 de milioane de euro. Totodată, România, împreună cu Republica Moldova și Ucraina, primește aproape 14 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii la frontierele Galați, Giurgiulești și Reni“, a mai precizat europarlamentarul Adina Vălean.

Cele 134 de proiecte au fost selectate dintr-un total de 408 de cereri depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri, care s-a încheiat la 18 ianuarie 2024. Finanțarea UE va lua forma unor granturi, care vor fi utilizate pentru cofinanțarea costurilor totale ale proiectelor. Majoritatea proiectelor selectate pentru finanțare sunt pentru cale ferată și cursuri de apă navigabile.

Citește și: Noul terminal al Aeroportului Internațional Craiova se apropie de final!

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Autoritatea administrației județene

Autoritatea administrației județeneVă invităm la un dialog despre proiectele Consiliului Județean, având ca temă principală: Autoritatea administrației județene 🗣️ Bugetul...

Mai multe articole din aceeasi categorie