Francezii se miră de cât de repede se mișcă lucrurile pe șantierul de pe Autostrada A7, care ar lega Bucureștiul de granița cu Ucraina. Cunoscuta publicație „Le Monde“ a scris, recent, despre un proiect strategic de infrastructură realizat de România, care ar urma să dezvolte rețeaua de transport spre Ucraina, notează alba24.ro.
Titlul articolului este sugestiv – Cursa României pentru dezvoltarea rețelei de transport cu Ucraina, articolul făcând referire la șantierele deschise pentru a se ajunge mai repede la schimburile cu vecinii din nord. Potrivit sursei citate, termenele sunt strânse, iar miza este importantă: creșterea schimburilor comerciale cu țara vecină, dar și eventualele livrări de arme către Kiev. „În nesfârșita câmpie a Dunării, la aproximativ șaizeci de kilometri nord de București, tăvălugii aplatizează o porțiune de asfalt“, scriu jurnaliștii Le Monde. Constructorii trebuie să se miște rapid: un tronson de autostradă de 21 de kilometri (inclusiv două noduri) trebuie terminat în doi ani, ceea ce este foarte rapid pentru România, consideră francezii.
„O axă nord-sud de aproape 500 de kilometri, la care această țară din estul Europei a visat de zeci de ani“, mai scrie Le Monde despre viitoarea Autostradă A7, care ar trebui, în cele din urmă, să lege Bucureștiul de granița cu Ucraina. „Această autostradă va ajuta în primul rând România prin conectarea anumitor părți ale țării care până acum erau dezavantajate”, a explicat Guido Retter, șeful companiei Retter, care lucrează pe lotul 1 al viitoarei autostrăzi.
Presa de la Kiev ar fi făcut din acest proiect simbolul sprijinului României pentru Ucraina
Guido Retter mai spune că presa de la Kiev a făcut din acest proiect puțin prea repede simbolul sprijinului României pentru Ucraina. În acest context, trebuie precizat însă că proiectul Autostrăzii A7, finanțat prin PNRR, a fost lansat înainte de începerea invaziei Ucrainei de către Rusia.
Ce se întâmplă acum este faptul că drumul progresează într-o viteză rară pentru o țară cunoscută până acum pentru încetineala sa în realizarea unor proiecte majore, mai constată jurnaliștii francezi. Odată finalizată apărarea „flancului estic“ al NATO, Autostrada Moldovei (așa cum mai este ea cunoscută) ar putea facilita, pe de o parte, transportul cerealelor ucrainene către portul românesc Constanța, la Marea Neagră, iar pe de alta, livrarea de arme grele în Ucraina.
Aici ar mai fi de menționat că Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a criticat în august 2023 „starea deplorabilă a infrastructurii românești“ care „nu ar ajuta NATO“ să desfășoare rapid forțe în cazul unui atac rusesc. Problema traficului spre Nord este o problemă reală, mai constată cei de la Le Monde. În prezent, durează aproape șapte ore pentru a ajunge de la București la Siret, pe un drum prost. Analiza Le Monde mai arată că perspectiva aderării Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană nu face decât să întărească sentimentul că este nevoie urgentă de infrastructură în zona respectivă.
Autostrada care ne leagă de Ucraina. Lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 are ca termen oficial de finalizare octombrie 2024
Lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 are o lungime de 21 de kilometri și termen oficial de finalizare octombrie 2024. Constructor este Asocierea Impresa Pizzarotti & C. S.P.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Projectmanagement S.R.L. Valoarea contractului a fost de 1.468.550.055,22 lei fără TVA (semnat în iunie 2022). Termen de finalizare este octombrie 2024. Lotul 2 al A7 este Mizil – Pietroasele (Spătaru) – 28,35 km, constructor fiind Asocierea SC Coni SRL (lider) – Trace Group Hold PLC.
Citește și: (VIDEO) Noi imagini spectaculoase de pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești! Cum arată tot drumul