FOTO/ VIDEO: Vimetco Extrusion finanțează copiii care se pregătesc să construiască roboții viitorului. „Încurajăm și susținem cu mândrie EngiNeerds”

Vimetco Extrusion finanțează copiii care se pregătesc să construiască roboții viitorului. „Încurajăm și susținem cu mândrie EngiNeerds”

O echipă din Slatina aflată în primul an de robotică a reușit să-și învingă competitorii și să ajungă la faza națională a unui important concurs de profil. Elevii de excepție de la EngiNeerds sunt susținuți financiar de Vimetco Extrusion.

Echipa de robotică a Colegiului Național „Radu Greceanu” este în primul ei an competițional și a reușit o performanță remarcabilă: calificarea la etapa națională a concursului First Tech Challenge (FTC). Pentru că nu este deloc ieftin să contruiești roboți, adolescenții și-au căutat sponsori pentru a-și putea perfecționa robotul. Vimetco Extrusion, compania producătoare de profile extrudate din aluminiu, afiliată ALRO, este printre cei care i-au sprijinit din primul moment și le sunt în continuare alături.

La sfârșitul săptămânii trecute, echipa EngiNeerds le-a prezentat sponsorilor rodul celor peste 500 ore de muncă, imaginație și cunoștințe puse cap la cap, reușind să uimească și să convingă deopotrivă că viitorul este pe mâini bune. Copiii angajaților Vimetco Extrusion, participanți la eveniment, au avut ocazia să dea frâu curiozității și să le pună membrilor echipajului de robotică întrebări despre domeniul în care din ce în ce mai mulți elevi își doresc să facă pași.

Demonstrația EngiNeerds, „un moment incredibil în Vimetco Extrusion“

Impresionat de cele văzute, directorul general al Vimetco Extrusion, Igor Higer, și-a reafirmat sprijinul pentru echipa slătineană. A catalogat întâlnirea cu tinerii roboticieni ca fiind „un moment incredibil în Vimetco Extrusion” și le-a mulțumit elevilor pentru că au împărtășit din expertiza și pasiunea lor.

„Încurajăm și susținem cu mândrie EngiNeerds prin sponsorizarea participării acestora la faza națională a FIRST Tech Challenge din Iași. Face parte din angajamentul nostru de a sprijini talentul și de a promova progresul în domeniul roboticii. Mulțumim enorm EngiNeerds pentru că ne-au împărtășit expertiza și pasiunea și le dorim mult succes în toate competițiile viitoare. Ne dorim să continuăm împreună să inspirăm și să dăm putere următoarei generații de inovatori!”, a transmis directorul general Igor Higer.

„Pe lângă portofoliul foarte bogat trebuie să ai în spate și sponsori foarte puternici”

Profesorul care coordonează echipa EngiNeeards a dezvăluit că s-a întors cu drag la Vimetco Extrusion, „locul de unde am început”, menționând că s-a bazat foarte mult pe foștii colegi și că aceștia nu l-au dezamăgit.

„Pentru a accede la Campionatul Național, pe lângă un portofoliu foarte bogat cu robotul, rezultate foarte bune, trebuie să ai și sponsori foarte puternici care să te susțină, atât în achiziția de piese, cât și în transport și în alte activități pe care le avem de făcut pentru acest concurs”, a declarat Alin Dumbrăvescu, profesor de informatică în cadrul Colegiului Național „Radu Greceanu”, coordonatorul echipei de robotică EngiNeerds.

Când și problema finanțării proiectului a fost rezolvată, elevii talentați de la „Radu Greceanu” au putut construi și perfecționa fără griji robotul cu care au intrat în competiție, fiecare membru al echipei asumându-și sarcini precise.
„Copiii sunt pasionați de robotică și de științe, sunt foarte buni în ceea ce fac, fiecare pe ramura lui, deoarece echipa este împărțită pe mai multe domenii, începând de la programare – inginerie, până la marketing, PR și voluntari care ajută efectiv echipa prin acțiuni”, a dat detalii prof. Alin Dumbrăvescu despre cum lucrează membrii echipei.

Proiectul finanțat – „o inițiere pentru a pune roboți pe Marte”

Membrii echipei EngiNeerds au dezvăluit la rândul lor cum au parcurs drumul până la etapa națională a celui mai important concurs de programare din România. Pentru a se număra printre cele aproximativ 200 echipe care construiesc roboți și care, toate, își doresc să reprezinte România la faza internațională la care se vor confrunta cu cei mai talentați tineri roboticieni, elevii slătineni au stat peste 500 ore în laborator. Au fost zile în care au lucrat de dimineața până seara, petrecând împreună și peste 12 ore pe zi, conștienți că munca de acum este doar pregătirea pentru ceea ce vor face în viitor.

„Ce facem noi nu este un robot, ce facem noi este un proiect care ne va învăța pe viitor să devenim niște programatori excelenți, niște mecanici excelenți, este pur și simplu o inițiere pentru a pune roboți pe Marte sau pentru a învăța mult mai multe lucruri despre lumea în care ne aflăm, pentru a dezvolta știința și pentru a dezvolta toate aceste domenii pe care noi încă nu le știm foarte bine și în care ne simțim rătăciți.

Trebuie să spun cu foarte-foarte multă încredere, în momentul acesta, că noi suntem niște elevi poate de la un liceu nu incredibil din punctul de vedere al celor din State, sau din punctul de vedere al coreenilor, sau din punctul de vedere al japonezilor, dar noi suntem cei care vom face o schimbare pe viitor. Noi, cei care participăm la acest competiții, toate echipele acestea, echipe de robotică extraordinare”, a spus unul dintre membrii echipei despre munca pe care o fac încă din luna octombrie a anului trecut.

„Noi suntem generația care vrem să facem o schimbare“

Elevul a subliniat că fiecare dintre coechipieri are un rol bine definit, iar ce urmăresc și reușesc să facă împreună este să producă schimbarea, bucurându-se de fiecare rezultat de etapă.

„Nu contează ce loc ai luat într-o competiție, contează ce schimbare ai putut să faci și ce schimbare vei face pe viitor. Poate că în acest moment robotul nu este excelent, sau poate că în acest moment alte echipe nu au privilegiul să spună că au ajuns la națională, dar ce au reușit să facă în laboratorul acesta sau în laboratorul acela pe care-l au ei este pur și simplu inimaginabil. (…) Noi suntem generația care vrem să facem o schimbare și cred că putem să o facem cu ajutorul sponsorilor care ne ajută foarte mult. Fără ei nu am fi avut bani. Este o competiție foarte scumpă. Sunt extraordinar de mândru și nu doar de ai mei, ci și de echipele care participă la aceste competiții”, a adăugat elevul.