FOTO/VIDEO: Liderul Sindicatului Ambulanța Olt, aflat în greva foamei: „Am fost eroi în pandemie, acum nu mai suntem”. Proteste și la Casa de Pensii și DSP

Liderul Sindicatului Ambulanța Olt, Daniela Mușa, se află printre liderii județeni care i s-au alăturat, încă de luni după-amiază, 20 noiembrie 2023, președintelui structurii naționale. Cu toții, aflați în fața Palatului Parlamentului, au adoptat o formă extremă de protest: greva foamei.

Ambulanțierii sunt nemulțumiți de faptul că noua lege a pensiilor a trecut de Parlament fără amendamentele care le-ar fi permis celor din sector pensionarea la 57 ani, fără penalizare, recunoscându-se astfel faptul că muncesc în condiții grele.

„Dansatorii de circ beneficiază de aceste condiții, iar noi, că stăm în ploaie, în frig, în zăpadă, nu“

„Ieri, într-un paradox, dansatorii de circ beneficiază de aceste condiții, iar noi, că stăm în ploaie, în frig, în zăpadă, nu. Un echipaj de 60 și ceva de ani, să resusciteze, nu știu cât de eficient poate fi”, a spus Mușa. Liderul sindicatului din Olt a dat exemplul colegilor din cadrul SMURD, aflați în structura Ministerului Afacerilor Interne, care se pot pensiona mai devreme, deși „SMURD-ul nu face ce facem noi”.

Ambulanțierii și-au pierdut în 2001 dreptul de a se pensiona mai devreme. Deși lista nemulțumirilor lor este mult mai lungă, faptul că acum se încalcă promisiunea care le-a fost făcută prin statutul ambulanțierului a devenit cel mai aprig motiv de protest. „Am fost eroi în pandemie, acum nu mai suntem. În pandemie ni s-a spus că suntem eroi, un coleg de-al nostru de la Slatina a și decedat, domnul doctor Dumitru. Eu am fost internat în salonul din care te ducea să te intubeze, cu afectare 75% a plămânului. Credeți-mă că a fost o minune, prin inspirația doamnei doctor am primit un tratament pe care-l experimentase la „Matei Balș”. Nu-mi mai dădea șanse. Iar acum, din eroi am ajuns… Ne îmbolnăvim la serviciu, avem tot felul de boli, noi orice boală o putem căpăta”, a adăugat liderul.

Dacă protestul lor nu-i va îndupleca pe aleși, în fiecare zi vor avea loc, în județe, proteste. Vor protesta colegii aflați în ziua liberă, pentru că nici măcar proteste nu pot face legal, a mai subliniat liderul.

Continuă protestele și la Direcția de Sănătate Publică și Casa de Pensii

Sunt în a treia săptămână de proteste și funcționarii Casei de Pensii Olt. Ei cer echitate salarială, semnalând faptul că salariile lor sunt aceleași de câțiva ani buni, timp în care funcționari din alte instituții, afați pe aceeași treaptă ierarhică, au primit măriri. Diferențe sunt și între ei și colegii din Casa Națională.

În a doua săptămână de proteste sunt și funcționarii Direcției de Sănătate Publică Olt. Tot salariile îi nemulțumesc, dar și faptul că, deși au fost asimilați funcționarilor din casele de asigurări de sănătate, salariile lor nu au fost mărite odată cu cele ale funcționarilor din CJAS. Funcționarii din CJP Olt și DSP Olt întrerup zilnic lucrul și ies în fața instituției, afișând mesaje prin care își explică nemulțumirile.