Zeci de tone de gunoaie sunt aruncate săptămânal pe un islaz, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Maşinile de la salubritate aruncă aici deşeurile adunate din tot oraşul, în loc să le ducă la Craiova, la singurul depozit ecologic autorizat din judeţ.
Hectare întregi din islazul de la marginea oraşului Calafat au fost transformate în groapă de gunoi. Câteva zeci de tone de deşeuri adunate din oraş sunt aduse aici săptămânal. Aduc şi localnicii, aduce şi primăria, deşi, conform legii, gunoiul ar trebui să ajungă la depozitul ecologic de la Craiova.
Peisajul dezolant este un adevărat focar de infecţie. Primarul spune, însă, că a luat decizia din cauză că nu reuşeşte să ducă la Craiova tonele de deşeuri pe care le fac locuitorii oraşului.
„Situaţia este că avem o singură maşină de strâns gunoiul şi de transportat la Craiova. Nu avem timpul necesar ca să ducem tot gunoiul. Avem o platformă provizorie şi în momentul în care avem timp luăm şi cărăm şi de pe platformă la Craiova” spune Lucian Ciobanu, primarul orasului Calafat.
Decizia autorităţilor este de neînţeles pentru locuitorii orasului.
„În loc să ia măsuri să nu mai arunce nici oamenii, ei aruncă chiar ei, personal. Ar trebui sancţionaţi”, spune un localnic.
Autorităţile de mediu spun şi ele că groapa de gunoi improvizată de primărie este periculoasă. Până acum nimeni nu ştia de existenţa ei. De-acum încolo se vor lua măsuri.
„Este exclus conform legislaţiei în vigoare să depozitezi, chiar şi temporar, deşeul menajer pe o suprafaţă de teren neamenajat. Este vorba de levigat care se scurge, care face infiltraţii şi poluarea apelor subterane. Deci, nu ne jucăm cu legislaţia”, a declarat Octavian Popa, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Mediu Dolj.
Groapa de gunoi a oraşului Calafat a fost închisă acum câţiva ani pentru că nu mai era conformă. A început construcţia uneia noi, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate.
Sursa: digi24.ro