Localnicii din comuna Priseaca din Olt sunt disperați. Ei continua să trăiască de ani buni într-un mediu toxic, fără ca autoritățile să facă ceva. În comuna lor, chiar lângă școală și grădiniță se afla o topitorie de metale neferoase. Ca răspuns la sesizările făcute, firma s-a ales doar cu amendă.
Topitoria de la Priseaca functioneaza, de ani buni, intr-un grajd vechi. Tehnologia rudimentara face ca aerul din zona sa fie extrem de poluat. Mai grav este ca topitoria se afla chiar langa scoala si gradinita din comuna, iar copiii inhaleaza aerul plin de particule de aluminiu.
„Nu este normal ca au amplasat-o aici. Topitoria ar trebui sa functioneze la marginea comunei, langa o padure, in nici un caz aici, aproape de copii”, spune Ioana Gealapu, educatoare la gradinita din comuna.
„Nu e normal, ca uite, ataca bietii copilasi de la varsta asta asa de cruda, sa inghita fum din ala… La doua-trei zile de acolo iese fum negru, in special noaptea si e un miros greu. Au distrus si gradinile si tot”, spune o localnica.
In timp ce oamenii se plang ca topitoria distruge sanatatea lor si a animalelor, dar si culturile, proprietarii afacerii sustin ca totul este in regula.
Garda de Mediu Olt a amendat, din nou, firma care deţine topitoria de metale neferoase, pentru neconformităţi, dar nu s-a impus suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
„A avut loc controlul planificat şi a fost aplicată o sancţiune în valoare de 15.000 lei, pe încălcări privind calitatea aerului. Au fost dispuse măsuri de remediere, dar nu măsuri care să fie din condiţiile actului de reglementare. Dacă erau măsuri care făceau parte din condiţiile actului de reglementare, atunci veneam şi cu propunerea de suspendare a autorizaţiei de mediu”, a declarat Comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa,
Topitoria a fost infiintata in anul 2007, iar de-a lungul vremii a fost amendata de mai multe ori de comisarii Garzii de Mediu Olt. Unele au fost achitate, altele nu. Cert este ca topitoria are toate avizele si autorizatiile necesare functionarii.
„Lângă şcoală funcţionează de foarte mult timp, dar de fiecare dată când am primit o sesizare, ne-am deplasat şi am luat toate măsurile corespunzătoare. Au fost sancţionaţi şi anul trecut, cu măsura remedierii. Măsurile au fost remediate, dacă n-ar fi fost realizate acele măsuri, se făcea o notificare către Agenţia de Protecţia Mediului Olt şi în termen de 60 de zile se propunea suspendarea activităţii. Aceasta este legea”, explica Gheorghe Neacşa.
Sursa: realitateaoltului.ro