Romania a intrat in UE cu speranta, iar romanii si-au creat noi idealuri. Resursele naturale, pozitia geo-strategica, traditia culturala, potentialul uman, geniile cu care ne prezentam in diverse domenii si multiplele valente ale acestui popor cu o soarta nemeritata, toate au constituit atuuri pentru o integrare completa, la standardele existente in tarile democratice, intr-un interval de timp rezonabil.
Din pacate, nu a fost sa fie asa, iar rezultatele le vedem cu totii. Nu se simte niciun suflu al renasterii si uniunii nationale. Din contra, suntem mai dezbinati ca oricand, pozitionati intr-o expectativa nesustinuta de proiecte viabile sau de ambitiile nationale ale unor adevarati oameni de stat.
Practic, nimeni nu mai înțelege nimic și este din ce in ce mai evident ca ne pândeste pericolul instabilitatii. Eurooltenia incearca sa aduca in spatiul public, printr-o atitudine neutra, atasata adevaratelor interese nationale, aspecte care sa ne conduca spre consolidarea unei societati cu adevarat europene.
Proiectul Eurooltenia reprezinta o incercare curata, patriotica, pornita din imboldul moral, de a ne alatura oamenilor cu adevarat capabili din aceasta tara, tot mai putin vizibili in ultimul timp. Oameni care inca se straduiesc sa transmită un mesaj optimist, invocand unitatea si dialogul pentru depasirea situatiei actuale si racordarea la un curs firesc, impus de realitatile la care ne raportam.
Este important si sa prezentam modele de succes din toate domeniile, realizari ale unor conationali, care chiar ne fac sa ne mandrim ca suntem romani. Este la fel de important sa precizam ca nu–i vom menaja pe cei care prin atitudini, convingeri , sau din alte interese, genereaza stari tensionate degajand instabilitate si uneori haos, care ne aduc grave deservicii, in primul rand ca tara.
Eurooltenia se va constitui si intr-o tribuna deschisa pentru persoanele nedreptatite si uitate de cei care trebuie sa le apere drepturile, persoane care n-au nicio sansa sa isi faca auzita vocea si necazurile.
Marile cancelarii europene au lansat idea ca “romanii spera sa fie preluati si nu mizeaza pe fortele proprii”. Tinand cont de aceasta idee falsa, Eurooltenia apreciaza ca prioritatea momentului este integrarea europeana reala, prin decizii care sa consolideze economia, echitatea si climatul social. Solutii exista, iar in ultima vreme ele au fost oferite de academicieni, oameni de stiinta romani si straini, inclusiv din experientele altor state care au pornit chiar in urma noastra, iar acum sunt prospere.
Mai trebuie insa si cineva care sa si le asume si sa le aplice.