Scoaterea din cursa prezidențială a lui Călin Georgescu a provocat reacții dure de toate părțile. Fanii lui Georgescu au protestat, criticii lui Georgescu au aplaudat. A fost nevoie chiar de intervenția jandarmilor în fața Biroului Electoral Central…
Cea mai repetată acuzație a fanilor candidatului suveranist este cea a democrației capturate de un sistem securist. Statul paralel face și desface și, pentru că se teme de Călin Georgescu, refuză să îl înscrie în cursa electorală, spun, furioși, susținătorii lui.
De partea cealaltă, adversarii săi caută legăturile acestuia cu rușii, cu fosta securitate, cu armata… Îi critică toate cuvintele, îi găsesc defecte, pe scurt – îl desființează. Și unii și ceilalți sunt înarmați cu tone de ură și se manifestă neîncetat, peste tot pe unde pot.
În ce democrație trăim? Ce e de făcut?
Statul român merită criticat neîncetat. Legile pe care le produce, bazate mai ales pe control, arată că statul își privește cetățenii cu suspiciune. Mai mult, politicienii aflați în fruntea statului dau zilnic imense dovezi de incompetență, ca să nu zic de prostie. Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut și lipsa de informații publice au întărit ipoteza că statul e condus de forțe oculte. Și că democrația e pusă la colț.
Faptul că protestatarii se confruntă cu jandarmii e un semn de sănătate democratică, nu invers. Faptul că oricine poate spune orice este, de asemenea, un semn de democrație, nu de dictatură. Sau faptul că un tembel pune din nou pe autoturismul personal celebrele plăcuțe suedeze e un gest din aceeași categorie, chiar dacă e vulgar și caraghios. Iar exemplele pot continua…
Din altă perspectivă de mare importanță pentru cetățeni, e de comentat aservirea completă a mass-media românești la grupurile de interese care le finanțează. Banii politici se văd imediat în programele TV sau în articole. Nu lipsesc doar analizele obiective; până și relatările de la evenimente în desfășurare sunt partinice. Iar valoarea jurnalistică a editorialiștilor, a moderatorilor sau a invitaților (mereu aceeași) din televiziunile de știri e mai mult decât îndoielnică.
Harababura generală ține mai degrabă de adolescența democrației românești
Harababura generală ține mai degrabă de adolescența democrației românești. O adolescență plină de crize, frustrări și orgolii exagerate care se manifestă într-un stat mobilat cu oameni nepotriviți și locuit de oameni care, din cauza incompetenței celor de la vârf, trăiesc mai prost decât s-ar cuveni într-o țară frumoasă și bogată. Maturizarea democrației românești e dependentă de plecarea incompetenților din funcțiile de conducere din stat. Iar acest lucru e posibil doar prin stârpirea corupției.
În realitate, Bolojan, Ciolacu, Kelemen, Antonescu, Ponta, Simion, Nicușor Dan sau Elena Lasconi nu au nicio legătură cu nevoile reale ale românilor. Și nici Georgescu!…
Citește și: Prima reacție a lui Călin Georgescu după respingerea candidaturii sale la prezidențiale