luni, decembrie 2, 2024
5.9 C
Craiova

Electrocentrale Craiova, finanțare de 167 de milioane de euro prin PNRR. Ce va face cu banii

Electrocentrale Craiova SA, societatea desprinsă din Complexul Energetic Oltenia, a primit o finanțare importantă pentru realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, care va înlocui actualele capacități energetice existente, ce funcționează pe cărbune.

Directorul Electrocentrale Craiova S.A., Dan Vasile, a semnat, joi, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare din fonduri europene (PNRR) pentru realizarea unei capacități noi de producere a energiei electrice și termice pe gaze naturale, în cogenerare de înaltă eficiență de 295 MW, pentru municipiul Craiova. Valoarea totală a proiectului este de 1.280.727.485 lei fără TVA (280 de milioane de euro), din care finanțare nerambursabilă primită prin PNRR este în sumă de 825.820.244 lei (167 milioane euro).

„Prin realizarea acestui proiect se va asigura producția de energie electrică și furnizarea de energie termică la consumatorii din municipiul Craiova, energie produsă pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență, în contextul eliminării cărbunelui din procesul de producție actual. ​Noua capacitate de producere a energiei electrice și termice îndeplinește cerințele privind sistemele eficiente de termoficare centralizată. Rolul acestei investiții este de a elimina sursa de poluare aflată în zona de nord a orașului“, a anunțat, pe Facebook, edilul Olguța Vasilescu.

„Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu“

Prin realizarea investiției se vor îndeplini cerințele impuse prin Directiva de eficiență energetică privind randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh.

„Așa cum am promis, am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat. Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat și o calitate a vieții mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiții în sectorul energetic românesc și absorbția de fonduri europene“, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Punerea în funcțiune a noilor capacități este programată pentru anul 2026.

Electrocentrale Craiova SA este societatea care a preluat activitatea fostei sucursale a CEO Electrocentrale Craiova II, în speţă activitatea termocentralei din Bariera Vâlcii.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie