Un grup de elevi, pasionați de robotică de la Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, au reușit să creeze un nou robot cu care vor concura la o competiție între licee, ce va avea loc în martie, la București. O parte dintre membrii echipei sunt, de asemenea, creatorii, primului robot cu care Technogods a concurat, anul trecut, la aceeași competiție, în urma căreia s-au clasat pe locul 13.
Robotul, aflat în lucru acum, este însă mult mai inteligent, performant și abil decât primul, spun membrii echipei, asta și pentru că regulile jocului s-au schimbat fiind mult mai dificile. Creația lor va intra în ring și va concura, în echipă, cu alți competitori de la liceele din țară. Competiția are deja 90 de echipe înscrise, iar dacă Technogods va ajunge pe podium, va concura apoi la etapa internațională a concursului, ce se va desfășura în America.
Sunt tineri, entuziaști, inteligenți și extrem de pasionați de robotică. Este vorba despre cei zece membri ai echipei Technogods de la CNET din Târgu-Jiu, care sunt creatorii noului robot cu care se vor prezenta la FIRST Tech Challenge de la București. Echipa este formată din: Ion Duiu, Denis-Alexandru Zoican, Liviu-Octavian Stamatoiu, Eduard Dumitru Popescu, Andrei Dumitrescu, Vlad Mihai Urdescu, Daniela Maria Nicola, Ovidiu Rusu, Robert-Ștefan Șandru și Mihai Dumitru Pîrvuleț. Aceasta este coordonată de către profesoara Mihaela Runceanu de la CNET, cea care a alcătuit și prima echipă din Gorj, care a participat la competiția de la București de anul trecut, dar, și de către Alexandru Budin, târgujianul care a creat roboți pentru Samsung, BBC, Gadget Show, dar și alte proiecte de robotică de maximă importanță, mai ales în acum vrea să dea ceva înapoi orașului în care s-a născut.
Alex Budin este considerat “arma secretă” a echipei, deoarece a mai construit roboți, acesta stându-le permanent la dispoziție cu sfaturi, chiar și atunci când este în străinătate. Trebuie menționat că mentorul echipei lucrează în Londra, la o prestigioasă firmă de marketing și publicitate(CP+B London), ca și director tehnic, dar acest lucru nu îl împiedică să comunice permanent cu elevii și cu profesorul coordonator, dorindu-și la fel de mult ca și ei ca Technogods să urce pe podium, peste două luni de zile.
“M-am alăturat echipei după ce am văzut, anul trecut, un articol în ziar în care se preciza că elevii Colegiului “Ecaterina Teodoroiu” lucrează la un robot.
Pentru că am fost implicat în mai multe proiecte de robotică, am luat legătura cu ei și m-am oferit să îi ajut, din păcate, atunci am intrat în contact cu ei destul de târziu, deoarece robotul era finalizat. Au luat totuși locul 13 la prima competiție și a fost chiar foarte bine, deoarece au participat 54 de echipe la concursul din octombrie. Ținând cont de faptul că era prima dată când construiau un robot, nu aveau fonduri substanțiale și nici ajutor din partea niciunui expert în robotică și inginerie, s-au descurcat impresionant de bine! Acum, pentru a doua participare, lucrurile stau mult mai bine. Eu îi ajut cu tot ce pot, stăm și discutăm idei, mecanisme, le trasez sarcini pe fiecare săptămână. Experiența mea, fiind implicat în mai multe proiecte de robotică cu firma la care lucrez în Anglia, le este de ajutor, iar astfel ei pornesc în cursă cu un mai mare avantaj decât prima oară. O să fie bine, avem multe idei, avem multe mecanisme la care ne gândim”, a spus Alexandru Budin.
“Singurul lucru de care încă mai avem nevoie sunt banii. Deoarece sponsorizările lipsesc, banii avuți i-am folosit pentru piese, iar fără fonduri nu poți face nimic. Mai sunt piese de cumpărat, trebuie să facem materiale promoționale, deoarece la București vom avea un stand, mai trebuie plătită cazarea, deplasarea. Dar să sperăm că, în final, le vom găsi”, a mai declarat mentorul echipei.
Sursa si foto: gorjeanul.ro