Pe 22 iulie marcăm Ziua Mondială a Creierului. Tema din acest an este Stop Sclerozei Multiple. Scopul Zilei Mondiale a Creierului este creșterea gradului de conștientizare globală asupra acestei boli. Scleroza multiplă are impact asupra fiecărui aspect al vieții unei persoane, cu efecte care variază de la afectarea cognitivă la dizabilitatea fizică semnificativă.
„În fiecare an, folosim Ziua Mondială a Creierului pentru a evidenția o zonă a neurologiei care are nevoie de atenția lumii”, spune prof. Tissa Wijeratne, de la Federația Internațională de Neurologie, în contextul în care la fiecare cinci minute, cineva primește diagnosticul de scleroză multiplă.
Boala este cauzată de pierderea mielinei determinată de inflamație, un tip de strat de grăsime / lipide care izolează nervii, deteriorând creierul și măduva spinării. Scleroza multiplă prezintă un sortiment de simptome, inclusiv oboseală, durere, probleme de vedere, probleme de coordonare și mobilitate, precum și probleme cognitive și emoționale. Diagnosticul precoce și accesul la tratamente dovedite de modificare a bolii sunt vitale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și oprirea semnificativă a progresiei bolii.
Peste 2,8 milioane de oameni de toate vârstele trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și fiecare dintre acei oameni are o poveste, prieteni, familie și vise, spune președintele WFN, prof. William Carroll. „Scopul nostru este să creștem gradul de conștientizare pentru mai mulți scleroza și impactul acesteia asupra persoanelor care locuiesc cu ea, a celor dragi și a societății pentru a îmbunătăți accesul la îngrijiri neurologice de calitate și tratamente care schimbă viața. Putem opri scleroza multiplă diagnosticând mai devreme, oferind un acces mai bun la tratamentele care schimbă viața și pledând pentru îmbunătățirea calității vieții pentru cei care trăiesc cu SM și îngrijitorii lor”.