marți, decembrie 3, 2024
4.2 C
Craiova

E vremea mustului! Licoarea de toamnă face minuni pentru organism

Este toamnă și e vremea mustului, licoare care face minuni pentru organism. Potrivit site-ului doc.ro, ai o mulțime de motive să consumi după masă un pahar de must, băutura sezonului bogată în probiotice și polifenoli.

Strugurii utilizați în producția de vin sau must sunt, în principal, speciile de strugure roșu, care conțin cantități mari de compuși polifenolici, asociați cu reducere a proceselor inflamatorii, stresului oxidativ și care protejeaza împotriva dezvoltării bolilor cardiovasculare. Mai multe studii au aratat că principalele efecte ale consumului de must au fost: reducerea indicelui de masă corporală, scaderea circumferinței taliei, glicemiei, peroxidarea lipidelor plasmatice, colesterolul total, LDL-c, trigliceridele, tensiunii arteriale și nivelurilor de homocisteină.

De altfel, atât vinul roșu de casă slab alcoolizat, cât și mustul din struguri prezintă numeroși compuși bioactivi, care sunt potențial responsabili pentru multe efecte benefice asupra sănătății umane.

Iată care sunt beneficiile mustului:

Fortifică sistemul imunitar Mustul este bogat în antioxidanți și minerale de pret, are totodată proprietăți antibacteriene, dar și antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru întărirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioadă în care infecțiile virale și bacteriene sunt în floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Abundența de minerale din struguri – vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2, dar si potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru stimulează activitatea de curățare a ficatului, iar subprodusele de drojdie și acizii lactici ajută la purificarea organismului și detoxifiere. Formarea mustului nu necesită drojdii sau aditivi suplimentari pentru a fermenta strugurii, întrucât există peste 50.000 de particule naturale de drojdie pe fiecare strugure de vin. În plus, mustul natural are un nivel de histamină scăzut, ceea ce îl face accesibil celor alergici.

Amelioreaza problemele digestive – Fiind un laxativ natural, bogat în drojdii „bune”, mustul rezolvă problemele digestive fără a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.

Benefic pentru sănătatea cardiacă Consumul de must stimulează producția de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sânge și menține totodata tensiunea arteriala în parametri normali. 

E vremea mustului! Beneficii importante pentru organism

Previne cancerul Resveratrolul și antioxidanții din struguri și must previn formarea tumorilor în organism. Unele studii indică faptul că resveratrolul poate preveni cancerul, daca este vorba despre must obtinuț din strugurii negri.

Ameliorează durerile de cap Consumul de must ameliorează și chiar elimină durerile de cap. Dacă ai probleme cu cefaleea, introdu mustul în dieta ta zilnică și vei vedea rapid efectele pozitive.

Stimulează metabolismul Consumul de must stimulează metabolismul, accelerând astfel arderea grăsimilor. Mai mult decât atât, acesta poate reduce apetitul, așa că te poate ajuta dacă te afli într-o fază în care îți ajustezi aportul de alimente. Ai grijă însă la cantitatea consumată, întrucât conține zahăr și are și un aport caloric crescut – un pahar de must de 250 ml conține în jur de 200-250 de Kcal. Așadar, limitează-te la un pahar, între mese sau după cina servită mai devreme.

Energizează corpul Mustul poate să substituie cu succes cafeaua sau ceaiul negru, întrucât oferă o doză zdravănă de energie. Conținutul ridicat de fier, dar și flavonoizii din must fac din acesta un remediu excelent pentru epuizare sau oboseală cronică. Mai mult, persoanele aflate în convalescență pot consuma must pentru a-și recăpăta mai rapid puterile.

Citește și: Adevăruri și mituri despre sănătatea inimii. Cum ne ajută ciocolata

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.
Sourcedoc.ro

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie