După Europenele de volei, se apucă de meditații la limba flamandă!

România are pentru prima dată trei stranieri în lot la Europene, iar unul dintre ei, Alex Rață, va avea și meditații, pe lângă antrenamente 

Naționala masculină de volei a României a încheiat pregătirea pentru participarea la cea mai importantă competiție a sa din acest an: Campionatul European care va începe săptămâna viitoare, pe 30 august.
Ultimele amicale disputate în weekend, contra Finlandei, au definitivat și lotul de jucători cu care România va ataca întrecerea continentală. Obiectivul e calificarea în optimi și toată lumea e decisă să-l îndeplinească.  

„Punctul nostru forte, întotdeauna am spus-o, trebuie să fie forța echipei, grupul care întotdeauna va face diferența în momentele cheie” – Sergiu Stancu, antrenor principal naționala României. 

„Consider că avem o echipă din ce în ce mai valoroasă, jucători care vin din spate și sunt dornici să arate ce știu mai bine și având în vedere ce grupă avem cred că putem trece mai departe” – Marian Bala, căpitanul naționalei României. 

”Am mai fost la un Campionat European, la U19, dar sigur nu e același lucru, diferența de valoare dintre juniori și seniori e destul de mare. Și noi ne pregătim foarte intens pentru Campionatul European, pentru că ne-am propus să facem o figură frumoasă și să mergem cât mai departe, să ne autodepășim” – Alex Rață, voleibalist naționala României. 

Marian Bala vorbește zilnic cu fetița la telefon 

Aflat la a doua participare la un Campionat European, după cea din 2019, Marian Bala, căpitanul naționalei noastre, a trecut în cantonamentul de la Brașov prin cele mai dificile clipe, pentru că a fost departe de fiica lui de doar doi ani. 

„Vorbesc în fiecare zi cu ea. Într-adevăr, e mai greu, pentru că este și distanța. Anul trecut era mai ușor pentru că aveam cantonamentul la Galați și ei erau acasă. Acum e un pic mai greu. Asta e viața de sportiv” – Marian Bala, căpitanul naționalei României. 

Jucătorul cu cea mai mare experiență din lotul României, Marian Bala (33 de ani) spune că deja nu mai are emoții înaintea unui turneu final. El a fost foarte mulțumit de cum au răspuns comenzilor selecționerului coechipierii săi.  

„Cantonamentul a decurs bine, pot spune că ne-am antrenat din ce în ce mai bine și am început să legăm jocul între noi. Eu în general nu prea mai am emoții. Consider că am jucat îndeajuns de multe meciuri puternice încât să profităm de acest avantaj și să ne fie mai ușor la Europene” – Marian Bala, căpitanul naționalei României. 

Debutant la un Campionat European, Alex Rață (23 de ani) este sigur că faptul că vom întâlni în primul meci Portugalia, una dintre contracandidatele la calificare, e de bun augur. 

„Nu consider că e un dezavantaj, cred că dimpotrivă, poate chiar e mai bine, pentru că suntem limpezi și ne vom concentra mai bine” – Alex Rață, voleibalist naționala României. 

După terminarea Europenelor, Rață va pleca la noua sa echipă de club, Tectum Achel, din Belgia. El a primit deja programul de antrenamente și a constatat că va avea inclusiv… meditații la flamandă! 

„O să mă bazez pe engleză mai mult, cel puțin la început. Dar am văzut că mi-au pus în program acolo și ore de flamandă, ceea ce va fi ceva nou pentru mine și, de asemenea, interesant” – Alex Rață, voleibalist naționala României. 

Jucătorul originar din Suceava are ceva emoții în legătură cu plecarea de acasă.. 

„E prima mea experiență în afară. O să fiu departe de țară, de România, de familie, de prieteni. O să țin legătura cu ei prin social media, dar o să fie ceva cu totul nou” – Alex Rață, voleibalist naționala României. 

Triplu campion al României cu Arcada Galați, Alex speră ca noua lui echipă să reprezintă rampa de lansare pentru un transfer în Polonia sau Italia.  

”Eu sper să joc în cele mai bune campionate, Polonia, Italia și să îmi arăt că nu muncesc degeaba și vreau să joc lângă cei mai buni jucători din lume” – Alex Rață, voleibalist naționala României. 

Mai mulți stranieri 

Pentru prima dată după mult timp, lotul naționalei României are în componență trei jucători care vor evolua peste hotare: Adrian Aciobăniței și Daniel Chițigoi în Polonia, respectiv Alex Rață în Belgia. Selecționerul spune că e un câștig pentru prima reprezentativă.  

„Bineînțeles că orice evoluție a jucătorilor noștri în campionate puternice e un plus, dar să nu uităm că și campionatul României a crescut foarte mult valoric în ultimii ani, jucătorii care evoluează în competiția internă fiind foarte valoroși” – Sergiu Stancu, antrenor principal naționala României. 

Selecționerul spune că îi era indiferent cu cine juca în prima partidă la acest turneu final.  

„Vom vedea dacă e de bun augur faptul că vom juca împotriva Portugaliei în prima noastră partidă din grupă. Portugalia e o echipă puternică, am jucat de două ori cu ea în Golden League. Am pierdut la ei acasă 3-0, de o manieră categorică, iar în returul de la Brașov am făcut un meci bun, pe care l-am pierdut, din păcate, cu 3-2. Dar cred că este o partidă în care șansele la victorie sunt egale” – Sergiu Stancu, antrenor principal naționala României. 

Debutăm la Europene contra Portugaliei, la 30 august 

Calificată la Europene după patru ani, naționala României face parte din Grupa D, care este găzduită de Israel. În afară de țara gazdă, din seria noastră mai fac parte Franța (campioana olimpică), Turcia, Grecia și Portugalia. Cu aceasta din urmă tricolorii vor juca la 30 august, în prima noastră partidă de la acest turneu final. Românii s-au pregătit din iulie la Brașov, iar în ultima perioadă au disputat mai multe meciuri amicale, împotriva Cehiei și Finlandei, două echipe calificate, de asemenea, la turneul final.  

Lotul naționalei României la Campionatul European masculin 2023 

Extreme 

9. Adrian Aciobăniței 

12. Marian Bala 

5. Daniel Chițigoi 

2. Mircea Peța 

Universali 

7. Rareș Bălean 

13. Alex Rață 

Centri 

19. Robert Călin 

15. Andrei Butnaru 

1. Bela Bartha 

22. Ștefan Lupu 

Libero 

11. Carol Kosinski 

4. Roberto Diaconescu 

Coordonatori 

6. Claudiu Dumitru 

3. Filip Constantin 

Staff tehnic 

Antrenor principal: Sergiu Stancu 

Antrenor secund: Răzvan Parpală 

Preparator fizic: Radu Mandache 

Fizioterapeut: Eugen Pascale 

Notă: Numerele sunt cele care vor fi purtate de jucători la turneul final