miercuri, martie 19, 2025
10.6 C
Craiova

DOLJ: ADS, noi date despre parcul fotovoltaic din zona Piscu Sadovei – Dăbuleni. „Nu afectează terenurile bune pentru producerea hranei”

Agenția Domeniilor Statului (ADS) vrea să pună la dispoziție peste 4.000 ha teren degradat pentru înființarea de capacități de producere a energiei din surse regenerabile. Este vorba de peste 1.800 ha în Oltenia, în județul Dolj, și de o altă suprafață de peste 2.000 hectare în județul Constanța. Deși la acest moment legislația nu permite ca terenurile aflate în administrarea ADS să capete o astfel de destinație, se are în vedere o amendare a legislației în vigoare, precizează directorul ADS, conform unui comunicat de presă.

„Agenția Domeniilor Statului ar putea pune la dispoziția investitorilor terenuri pe care să fie înființate capacități de producere a energiei din surse regenerabile. În prezent, legislația nu ne permite ca terenurile din administrarea ADS să fie folosite în acest scop. De aceea, ne concentrăm pe promovarea unui proiect de ordonanță prin care să amendăm Legea nr. 268/2001, astfel încât să creăm baza legală pentru ca terenuri din clasa a V-a de calitate, improprii pentru agricultură, neproductive, să fie direcționate către investiții în energie verde. Avem sprijin din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru derularea unor astfel de proiecte energetice, care nu afectează terenurile bune pentru agricultură, bune pentru producerea hranei”, a declarat directorul general al Agenției Domeniilor Statului, Florin Nicolae.
Conducerea ADS a avut o întâlnire, în 26 iulie, cu reprezentanții Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a stabili care sunt pașii de urmat pentru ca un astfel de proiect să beneficieze de finanțare prin Planul REPowerEU.
În cele două zone vizate, terenurile aflate în proprietatea statului și administrate de către ADS nu mai pot fi folosite pentru agricultură, din cauza degradării calității solului. În zona Piscu Sadovei – Dăbuleni din Oltenia s-ar putea în schimb construi un parc fotovoltaic (un proiect amplu, de care se vorbește încă de la sfârșitul anului trecut), în timp ce pentru Grindul Chituc din Constanța se are în vedere un parc eolian.
Parcul fotovoltaic din Oltenia, care ar urma să se dezvolte pe o suprafață totală de 1.830 ha (din care zona de producere efectivă a energiei electrice din surse fotovoltaice să ocupe 1.790 ha), va avea o capacitate instalată de 1.500 MW, producția anuală estimată fiind de aproximativ 2.160 GWh și o reducere a amprentei de carbon de 650.000 tone/an. Proiectul este susținut de Agenția Domeniilor Statului în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de alți parteneri, precum Transelectrica și Hidroelectrica, mai precizează reprezentanții ADS în comunicatul citat.
În Constanța se au în vedere aproximativ 2.300 ha la Grindul Chituc, aici urmând să se construiască un parc eolian, și acest proiect fiind susținut de ADS și cele trei ministere mai sus menționate.
„Criza energetică și războiul din Ucraina au arătat cât de importantă este producția de energie electrică. De aceea, Agenția Domeniilor Statului susține puternic realizarea acestor proiecte de energie regenerabilă. Beneficiile lor sunt incontestabile: contribuie la creșterea securității energetice a României, la siguranța în aprovizionare a populației și a economiei, dar și la atingerea țintelor asumate privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, până la atingerea neutralității climatice în 2050. Și toate acestea, fără să afectăm pământul bun de agricultură”, a spus Florin Nicolae, directorul general al ADS.
Despre parcul solar din Oltenia, care ar urma să fie unul dintre cele mai ample proiecte verzi de la nivel european, se vorbește încă de la sfârșitul anului trecut, când în discuție era punerea la dispoziție a aproximativ 3.000 ha de teren neproductiv, categoria V.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Autoritatea administrației județene

Autoritatea administrației județeneVă invităm la un dialog despre proiectele Consiliului Județean, având ca temă principală: Autoritatea administrației județene 🗣️ Bugetul...

Mai multe articole din aceeasi categorie