marți, noiembrie 5, 2024
12.8 C
Craiova

Din pacate, incepe sezonul capuselor! Muscatura acestora este foarte grava de multe ori! Cum puteti sa va feriti si ce trebuie sa faceti daca sunteti muscati de acesti paraziti!

Primavara incep sa apara capusele, astfel ca, pentru a nu avea probleme cu acesti paraziti, Euro Oltenia va ofera cele mai bune sfaturi de preventie si de actiune in cazul unei muscaturi. Site-ul sfatulmedicului.ro ofera toate informatiile despre capuse si despre modul cum putem sa ne ferim de ele sau ce masuri sa luam in cazul unei muscaturi.

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii – arahnide, din subclasa acarieni.

Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Cum se actioneaza in cazul unei muscaturi

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, pacientul trebuie sa se adreseze imediat unui medic specialist pentru indepartarea in intregime a capusei, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli. Prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii.

Odata ce a apelat la medic, pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficienta indeprtarea capusei (sa se asigure ca este completa), dezinfectarea zonei si asigurarea dupa interventie ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.

Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Capusele sunt cel mai adesea vectorii pentru:
– Bola Lyme
– Tularemie
– Babesioza
Febra de Colorado.

Alte manifestari locale ce apar dupa muscatura de capusa includ:
– aparitia unei papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase
– aparitia unor vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Este o paralizie flasca cu evolutie ascendenta, care apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare). Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale.

Simptomele acestei paralizii includ:
Anorexie, letargie, slabiciune musculara
Nistagmus
– Tulburari de coordonare.
Poate sa apara si paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele se remit daca se indeparteaza capusa.

Pacientii isi pot analiza simptomele aparute in urma unei muscaturi de capusa daca raspund la cateva intrebari referitoare la posibilele manifestari ale acestora:
– Au existat modificari ale respiratiei de tipul wheezing-ului sau diverse manifestari cutanate de tipul urticariilor?
– Au aparut semne de paralizie: dificultati in mobilizarea bratelor sau membrelor inferioare, parestezii, amorteli, anestezii (pierderea completa a sensibilitatii intr-un anumit teritoriu), dificultati la vorbire, la deglutitie, tulburari vizuale?
– Exista manifestari locale la locul de muscatura a capusei?
Exista si boli cronice care pot influenta vindecarea normala si rapida a zonei (diabet zaharat, boala arteriala periferica), boli sau patologii acute tratate cu corticosteroizi (care scad capacitatea organismului de a lupta impotriva unor infectii). Se observa limfadenita locala sau regionala (inflamarea vaselor limfatice care dreneaza zona), exista semne de inflamatie (durere, cresterea temperaturii locale, tumefactie, roseata)? S-a format o colectie purulenta in jurul muscaturii? Starea generala s-a complicat cu febra sau frison?

– Au existat in ultimele 6 luni simptome asemanatoare celor din raceala, gripa?
– Exista pe suprafata corporala rash-uri sau alte reactii cutanate?
– Sunt capuse ce nu au putut fi indepartate in totalitate de pe suprafata corpului?
– Exista o vaccinare antitenatica in antecedentele recente ale pacientului?

Daca pacientii prezinta chiar si cateva din aceste modificari sunt sfatuiti sa se prezinte la medic pentru a trata corespunzator o problema ce poate deveni serioasa prin complicatiile ei imediate sau tardive.

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului de indata ce sunt descoperite.
Astfel se reduce riscul de aparitie a unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase.
Daca pacientii se prezinta la medic cu parazitul inca atasat pe suprafata tegumentara, cea mai buna metoda de extragere a acestuia este folosind o pensa curba, cu varful bont (astfel se asigura indepartarea capusii in intregime).

Pensa se plaseaza cu varful paralel cu tegumentul, se apuca intai capul, apoi corpul printr-o singura miscare ferma si sigura. Pensa se plaseaza cat mai aproape sau chiar in contact cu tegumentul.

Medicul trebuie sa fie atent sa nu sectioneze corpul capusei.

Pensa trebuie apoi trasa direct, fara a se executa alte miscari cu ea. Pensele cu varful curb sunt cele mai bune pentru astfel de manevre: varful vine in contact cu pielea, iar forma serveste foarte bine scopului (de prindere, apucare si tragere), in timp ce restul pensei ofera medicului liberatate de miscare.

Daca raman totusi parti din segmentul bucal fixate in straturile tegumentului, medicul va incerca indepartarea acestora prin alte mijloace.
Nu se recomanda incercarea de eliminare a acestora daca nu se stie exact ca a ramas in tegument: eventualele incizii pot produce mai mult rau decat bine, iar vindecarea pacientului va fi semnificativ afectata.

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.

Ultimele stiri

PNL a boicotat ședința în care era audiată Roxana Mînzatu, nominalizarea României la Comisia Europeană

PNL a boicotat ședința în care era audiată Roxana Mînzatu, nominalizarea României la Comisia Europeană.

Mai multe articole din aceeasi categorie