Despre comasare?… Să ne comasăm bine!

Știe toată lumea, vom trece prin procesul de comasare a alegerilor pentru că fără comasare se duce țara de râpă!… PSD și PNL au decis ca alegerile locale să aibă loc în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Unde PSD și PNL vor merge pe o listă comună. Se mai pregătește o comasare, a alegerilor prezidențiale cu parlamentarele, dar încă nu se știu când.

De ce această comasare?

Liderii celor două partide spun că e o mișcare „tactică” prin care mai reduc din forța extremiștilor. Probabil că se referă la AUR. Admițând această posibilitate, domnii Ciucă și Ciolacu spun, de fapt, că alegerile pot fi manipulate. Dacă nu exista comasare, extremiștii ar fi luat mai mult. Prin comasare, iau mai puțin.

Chestia asta arată cel puțin două lucruri grave. Unu: alegerile se câștigă (și) în funcție de cum le organizezi, iar când ești la putere le organizezi cum vrei. Doi: politicienii din cele două partide ne consideră proști. Ne consideră incapabili să gândim cu propriile noastre capete și să punem ștampila unde vrem pe buletinul de vot. Probabil că studiile pe care se bazează le arată că exact așa stau lucrurile. În acest context, ne merităm soarta pentru că suntem niște prostălăi sadea.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din ziua votului

Adevărul este că și noi îi considerăm cam proști pe parlamentarii noștri (cel puțin pe unii dintre ei), și s-ar putea să nu ne înșelăm foarte tare. Aceleași studii la care politicienii au acces ar fi trebuit să le arate că 25% PSD + 15% PNL nu înseamnă deloc 40% pentru lista comună. E posibil ca politicienii să nu știe să citească studiile complet, se limitează doar la partea cu „dacă duminica viitoare ar fi alegeri, cu cine ați vota?” Este, de asemenea, posibil ca autorii studiilor (cine sutn aceștia, oare?) să nu le fi arătat și partea asta.

Matematica electorală este mai sofisticată, iar o listă comună scade contribuția individuală a fiecărui partid. Iar acest lucru înseamnă că numărul de mandate de europarlamentari ar fi fost mai mare dacă fiecare partid mergea singur. Logic, în alianță vor avea mai puține mandate. Cine va lua restul mai mare de mandate? E clar: extremiștii!

Mizele ascunse ale comasării

Da, sunt și astfel de mize! Prima și cea mai importantă este aceea a candidatului pentru primăria Capitalei. Dacă PNL va da candidatul susținut și de PSD, social-democrații vor fi îndreptățiți să propună candidatul pentru președinție. Scenariul pare să fie următorul: Sebastian Burduja (bine pregătit în laboratoarele construite de tatăl său, fost director adjunct la Bancorex – țineți minte această bancă, nu-i așa?) primar general, Marcel Ciolacu – președinte.

Se poate și invers. Marcel Ciolacu, primar al Bucureștilor, Nicolae Ciucă – președinte. Dacă ar fi înțelept, liderul PSD ar alege acest scenariu. Primarul Capitalei are al doilea cel mai mare număr de voturi directe după președinte. Poate deveni președinte după un mandat de succes ca primar, după modelul Traian Băsescu. Un mandat și un pic, pentru că mandatul de primar e de 4 ani, iar cel de președinte de 5 ani.

Dacă PSD va accepta candidatul PNL la primăria Bucureștilor, e foarte posibil să-l vedem pe Sebastian Burduja președinte peste 5 ani. Sau peste 10 ani.

Pe de altă parte, e foarte posibil ca PNL, după ce se vede cu sacii în căruță la prima comasare, să se răsucească și să-și aducă aminte că PSD e „ciuma roșie”, iar sprijinul pentru Marcel Ciolacu să dispară. Așa că PSD, prin această primă comasare, s-a așezat pe o muche politică extrem de ascuțită. Poate să alunece de pe ea foarte ușor sau se poate tăia în două. Cine câștigă în acest caz? Extremiștii, nicidecum PNL.

Puterea se dobândește prin vot, nu prin comasare. Se anunță un an interesant, în care unii, care nu s-au ridicat la înălțimea vremurilor, încearcă să se salveze, iar ceilalți, extremiștii, care nu au nicio soluție pentru creșterea bunăstării românilor, încearcă să se impună. Cine va câștiga? Greu de spus acum. Dar e limpede că fragila noastră democrație se pregătește să-și pună mâinile și picioarele în ghips!