O descoperire arheologică unică din epoca geto-dacică, datând din secolele II-I î. Hr, este expusă la Muzeul Olteniei din Craiova. Va sta aici timp de patru luni pentru a fi văzută de public.
Descoperirea a fost făcută în localitatea Măceșu de Jos, din județul Dolj, în 2023, iar obiectele găsite pot fi văzute începând de vineri la Secția de Istorie a muzeului. Este vorba de fragmente de schelete, unelte de fier, râșnițe și vase ceramice de influență elenistică, accesorii din os, piatră, lut și metal, dar și dovezi ale unor ritualuri de sacrificiu și înhumare practicate de geți în secolele II-I î. Hr.
Descoperirea le oferă specialiștilor și arheologilor o perspectivă inedită asupra credințelor și practicilor funerare ale geților care au trăit înainte de invazia romană a Daciei. Situl arheologic a fost identificat în cadrul unor lucrări civile din localitatea Săpata, din comuna Măceșu de Jos, iar pentru săpăturile specifice s-au implicat atât specialiștii Muzeului Olteniei, cât și primarul localității, Mihai Bojin.
Descoperire arheologică unică din epoca geto-dacică, expusă la Muzeul Olteniei. „Este o descoperire care aduce foarte multe elemente noi în ceea ce privește cunoașterea acestei civilizații“
Expoziția temporară „Dava getică de la Săpata, județul Dolj“ va fi deschisă până în luna mai. „Ineditul acestei expoziții este că descoperirea s-a făcut în urma unor cercetări finanțate din fonduri private, datorită unei investiții aflate în derulare în comuna Măceșu de Jos, din județul Dolj. Sunt piese de epocă geto-dacică, o descoperire care aduce foarte multe elemente noi în ceea ce privește cunoașterea acestei civilizații“, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.
Muzeul Olteniei din Craiova deține colecții impresionante de monede și tezaure cunoscute în întreaga lume. Vorbim de peste 40.000 de monede de aur, argint, bronz şi alte metale, de tezaurul de drahme Apollonia şi Dirhahium de la Basarabi (Dolj), tezaurele de monede geto-dacice de la Dobreşti, Şuşiţa sau Pieleşti, tezaurele republicane romane de la Ţicleni (Gorj), Fărcaşele (Olt), Işalniţa şi Cârna (Dolj), sau tezaurele imperiale romane de la Bârca, Galicea Mare, Tunarii Vechi, Slăveni, Dobridor, Leurda (Gorj) și Butoieşti (Mehedinţi).
Citește și: Craiova se pregătește pentru un nou Târg de succes!