Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român de autostrăzi, a luat o decizie ȘOC: a informat CNIR că renunță la două contracte de pe Autostrada Unirii (A8), cu o valoare de 3 miliarde de euro (TVA inclus). La unul dintre contracte nici nu se uscase bine cerneala de la semnătură, celălalt urma să fie luat în primire. Pentru ambele, Umbrărescu cere o reziliere pe cale amiabilă.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) s-a trezit, vineri, cu două adrese oficiale din partea Asocierii SA&PE Construct SRL (Lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB SRL – Euro-Asfalt prin care se solicită rezilierea pe cale amiabilă a contractelor pentru două loturi importante din Autostrada Unirii (A8). Unul dintre contracte a fost atribuit recent, celălalt mai trebuia doar semnat.
Este vorba de loturile 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km) și 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km), ambele parte din Secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin a A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț. Valoarea totală a celor două contracte, cu TVA, depășește 3 miliarde de euro!
Decizia ȘOC a lui Umbrărescu: renunță la două contracte de 3 miliarde de euro abia obținute. Care sunt motivele
Grupul UMB susține că nu mai are încredere în conducerea CNIR. „Ne exprimăm cu regret constatarea că actualul cadru de colaborare cu CNIR nu reflectă un veritabil parteneriat, așa cum este consacrat de legislația în vigoare și de așteptările legitime ale ambelor părți implicate“, transmit cei de la UMB în adresa de reziliere. De asemenea, UMB consideră că actuala conducere a CNIR aplică necorespunzător principiul transparenței și dă ca exemplu modul de comunicare „defectuos” și „abuziv” al CNIR în cadrul procedurii pentru lotul Sărățeni – Joseni din A8.
UMB mai acuză CNIR de abateri similiare și în cadrul procedurii pentru Drumul Expres Focșani – Brăila, unde spune că au fost stabilite cerințe suplimentare, ce exced documentația de atribuire. În plus, susține că prin clarificările oferite, CNIR nu trebuie să avantajeze un anumit ofertant. Cei de la UMB conchid că, deși există motive imputabile CNIR pentru rezilierea contractului privind lotul Ditrău – Grințieș, este preferabilă soluția rezilierii amiabile.
Cel mai lung lot din Autostrada Unirii, 2A Ditrău – Grințieș, este primul semnat de CNIR. De asemenea, grupul controlat de Dorinel Umbrărescu refuză să semneze contractul pentru lotul 1C Sărățeni – Joseni, din aceleași considerente. Cauza nemulțumirilor UMB ar fi cuantumul inițial al garanției de bună execuție. „Nu s-a semnat 1C pentru că vrea modificarea garanției de la 1,5% la 0,5% și nu e legal. Scrie în cerințele din SEAP că este 1,5%“, susțin surse din CNIR cu privire la lotul Sărățeni – Joseni, citate de Economica.net.
Umbrărescu renunță la două contracte de 3 miliarde de euro. Ce solicită Grupul UMB
În solicitarea de încetare amiabilă a procedurii de atribuire a lotului 1C Sărățeni – Joseni este acuzată „lipsa de transparență a CNIR“ și o informare neadecvată în raport cu antreprenorul. În adresa Asocierii SA&PE Construct SRL (Lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB SRL – Euro-Asfalt se mai menționează faptul că CNIR „nesocotește principiile privind proporționalitatea și asumarea răspunderii“, compania fiind acuzată de încălcarea înțelegerii dintre părți. Contractul are o valoarea de aproape 5,9 miliarde de lei (fără TVA), aici UMB solicitând returnarea garanției de participare.
Și pentru lotul 2A Ditrău – Grințieș motivele invocate sunt cam aceleași, asocierea mai sus menționată solicitând rezilierea amiabilă a acordului contractual. Aici, contractul are o valoare de 7,3 miliarde de lei fără TVA. UMB reclamă și „lipsa de previzibilitate a conduitei pe care o are conducerea CNIR, de natură să creeze dificultăți în derularea contractului“, fapt ce ar duce la o „lipsă de încredere a subscrisei cu privire la comunicarea, interacțiunea și colaborarea instituțională și contractuală cu conducerea CNIR“.
Lotul 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km) are foarte multe lucrări de artă: nu mai puțin de 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte. Lotul 1 C Sărățeni – Joseni are o lungime de 32,4 km și include 39 de poduri și pasaje, 3 tuneluri unidirecționale, 4 polate și 2 pasaje pentru permeabilitatea animalelor (ecoducte). Lungimea pasajelor și a tunelurilor este de aproximativ 16 km, reprezentând 50% din lungimea totală a acestui lot de autostradă.
Reacția Asociației Pro Infrastructură: „Umbrărescu aruncă prosopul în ring“
Reacția Asociației Pro Infrastructură (API) nu a întârziat să apară. „Ne-am bucurat cu toții să vedem că secțiunile cele mai grele ale Autostrăzii A8 sunt adjudecate de UMB, cel mai puternic constructor din piață, sperând că asta e o garanție că vor deveni realitate în ciuda problemelor de finanțare. Dar, stupefacție! Moldovean autodeclarat patriot și hotărât să-și ridice regiunea, Umbrărescu aruncă prosopul în ring și dă cu piciorul contractului proaspăt semnat pe Ditrău-Grințieș (7,3 miliarde lei cu TVA) plus celui de pe Sărățeni-Joseni (5,9 miliarde lei cu TVA) pe care ar trebui să-l parafeze în curând. Și, mai mult, vrea să scape basma curată!“, au scris cei de la API.
Potrivit Asociației, mărul discordiei este suma inițială pe care UMB trebuie să o plătească CNIR aferentă garanției de bună execuție: 1,5% din prețul contractului, adică aproximativ 90 milioane lei. „Aceasta a fost de două ori acceptată și asumată de UMB: atât prin depunerea ofertei în cadrul licitației, cât și ulterior prin semnarea contractului care specifică negru pe alb această clauză. Dar, ce să vezi, UMB cere CNIR reducerea de la 1,5% la doar 0,5% a sumei inițiale aferente garanției de bună execuție“, susține Asociația Pro Infrastructură.
Se pot pierde fondurile europene în cazul de față?
API mai spune că în această situație, când „UMB se supără, își ia jucăriile și pleacă“, PIERDEREA fondurilor europene ar fi o CERTITUDINE.
Asociația mai susține, în legătură cu clauza invocată de UMB privind garanția, că ea nu este doar pe aceste contracte, ci pe toate cele licitate de CNAIR și CNIR în ultima perioadă. API dă ca exemplu contractul cu asocierea Makyol – Ozaltin: „Un exemplu proaspăt: pe lotul de 41 kilometri parafat pe 10 aprilie de pe A3 Poarta Sălajului-Nușfalău care include tunelul Meseș, turcii de la Makyol – Ozaltin au depus suma inițială 100 milioane lei, adică 1,5% din prețul la care au adjudecat proiectul, 7,88 miliarde lei cu TVA“.
„Sperăm că UMB își va schimba poziția, va respecta clauzele contractuale asumate și va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp“, încheie Asociația Pro Infrastructură.
Citește și: S-a semnat contractul! Ozaltin intră în acțiune pe Autostrada Unirii