Adevarul.ro a publicat un articol interesant in care dezvaluie de unde provin numele judeteleor din Romania.
Unele nume ale judeţelor din România provin din vechi cuvinte de origine străină, altele au legătură cu personalităţi care au influenţat zona sau sunt legate de diverse legende locale. Iata de unde provin numele celor 5 judete din Regiunea Olteniei.
DOLJ
Numele provine de la cuvântul slav „dolu“, care înseamnă „vale“.
GORJ
Provine de la cuvântul slav gora (munte) şi râul Jiu („Jiul de munte”).
MEHEDINŢI
Conform istoricului Bogdan Petriceicu Haşdeu, în „Istoria Critică a Românilor”, numele de Mehedinţi vine de la Mehedinski, un termen slav desemnând teritoriul din jurul oraşului Mehadia, oraş aflat pe teritoriul judeţului vecin Caraş Severin, la graniţa cu Mehedinţiul.
OLT
Istoria numelui judeţului Olt este una relativ simplă, în sensul că provine chiar de la râul ce-i străbate teritoriul. Denumirea oficială de “Olt” pentru suprafaţa administrativ-teritorială a fost însă folosită pentru prima dată în anul 1500, de către domnitorul de atunci al Ţării Româneşti, Radu cel Mare (sau “cel Frumos”, domnitor între 1495-1508, n.a.).
VÂLCEA
Există două variante de explicare a etimologiei. Numele provine fie din cuvântul slav „vâlk“ (lup), fie din latinescul „vallicella“ (vâlcea – vale îngustă).
Sursa: adevarul.ro
Foto: http://romaniainterbelica.memoria.ro