Vizibilitatea Elenei Lasconi este tot mai mare, iar cei care se întreabă, așa cum mă întreb și eu, cum se explică acest lucru, au la dispoziție un „arsenal“ de răspunsuri. Ca „produs“ politic, Elena Lasconi este foarte diferită de celelalte „produse“. E femeie, e de dreapta, a votat „pentru“ la referendumul pentru familie, e o (fostă) vedetă ProTV cu istoric de jurnalist. Adică, are cuvintele la ea și are și curaj.
Și politic stă bine. A fost realeasă primar la Câmpulung Muscel, deci alegătorii ei au considerat că a făcut treabă bună în primul său mandat. A preluat conducerea unui partid pe care liderii de dinaintea ei l-au distrus ca să se salveze pe ei înșiși – Drulă, Barna sau nelipsitul calificat în probleme de sănătate, Voiculescu. A rezistat mizeriilor făcute de acești inși atunci când au scos-o de pe lista de europarlamentare pentru că Elena Lasconi a povestit public că a votat la referendumul pentru familie.
Deocamdată, faptul că gestionează un partid în derivă nu o ajută în competiția prezidențială. Dar pentru că se simte ca peștele în apă în fața camerelor de filmare, Elena Lasconi mizează mai mult pe marketingul politic personal. Iar revenirea USR în prim-plan ține mai degrabă de întoarcerea partidului către Elena Lasconi și nu invers.
Șansa Elenei Lasconi de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale e destul de mică. Dar dacă reușește?
Creșterea notorietății președintei USR mai are un motiv. Unul care nu ține de prestația ei, ci de calitatea celorlalți competitori. Dl Ciucă e voinic doar fizic, altminteri e atât de slab încât te întrebi cum de l-au pus în fruntea oștilor colegii săi liberali? Dl Simion e caraghios și socialist de-a binelea cu promisiunile sale de locuințe ieftine și tăierea dobânzilor la credite. Dl Ciolacu e un om din popor care vrea să rămână în popor. Dl Geoană nu e un om din popor și nici nu vrea să pară că ar fi.
În fața unei asemenea garnituri de prezidențiabili, Elena Lasconi pare o alegere de bun-simț. E clar că a citit cărți și știe ce e o bibliotecă. La fel de clar este că nu pune virgulă între subiect și predicat. A fost jurnalistă, deci știe și ce e libertatea, și care este prețul libertății. Se mișcă lesne între subiecte și, spre deosebire de ceilalți candidați la președinție, are farmec.
Neavând suficient sprijin din partea propriului partid și nici suficient timp ca să crească destul, Elena Lasconi are șanse foarte mici să prindă turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dar dacă va reuși? Dacă se va califica în turul al doilea, Elena Lasconi poate șterge pe jos cu oricare alt contracandidat. Cum ar fi?