miercuri, aprilie 23, 2025
14.2 C
Craiova

Cum arată topul constructorilor de autostrăzi din România. UMB face legea!

Cum arată topul constructorilor de autostrăzi din România. Grupul de firme controlat de Dorinel Umbrărescu domină clar clasamentul șantierelor drumurilor de mare viteză, după progresul înregistrat în 2025. E drept și că UMB a obținut cele mai multe contracte de lucrări, însă angajații lui Umbrărescu au un ritm susținut de lucru.

Topul constructorilor de autostrăzi în funcție de progresele înregistrate de la începutul anului este dominat clar de UMB, urmat de austriecii de la PORR Construct și de antreprenorul român Construcții Erbașu, aflat în premieră în acest clasament (se află la primul contract pe parte de infrastructură rutieră). Conform datelor oficiale actualizate, cel mai mult au avansat lucrările pe șantiere din A0, A8, A1, DEx6 și A3.

UMB, cel mai puternic constructor de drumuri din România, a depășit pragul de 50% la lucrările pe lotul 4 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0), cu ultimul avans raportat – de 17,5 puncte procentuale. Următorul cel mai mare progres a fost înregistrat tot de Grupul UMB, care a raportat și primul progres de lucrări pe Autostrada Unirii (A8). Astfel, pe lotul Leghin – Târgu Neamț, grupul controlat de Dorinel Umbrărescu are deja un avans de 12%.

Topul continuă tot cu UMB, care a avut un avans de 7,5 puncte procentuale și pe șantierul Margina – Holdea din A1 Lugoj – Deva, unde lucrează la deja celebrele „tuneluri pentru urși“. Al patrulea cel mai mare progres aparține tot Grupului UMB, care a avansat cu 4 puncte procentuale, până la un stadiu de 91%, la Drumul Expres Brăila – Galați (DEx6), unde se construiește și al doilea cel mai mare pod hobanat din țară (307 m), după cel de la Agigea.

Cum arată topul constructorilor de autostrăzi din România. PORR Construct, mobilizare exemplară

Topul celor mai harnici constructori de drumuri continuă cu PORR Construct. Austriecii a avut un avans de 2,9 puncte procentuale la secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești, cu primul tunel forat de autostradă din România (1,3 km pe sens). PORR a finalizat luna trecută prima galerie, cea de pe sensul de mers Sibiu – Pitești, iar la finalul acestei luni ar da gata și cea de-a doua galerie.

Noi imagini de pe secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești

De altfel, pe 27 aprilie constructorul va organiza o zi a porților deschise, iar cei prezenți vor putea să vadă cum arată tunelul la care s-a lucrat non-stop. În șantier, PORR a ajuns la un grad de execuție de 70% și anul viitor va finaliza întregul lot de autostradă, care avea ca termen contractual anul 2027.

Următoarea poziție este ocupată de Construcții Erbașu, cu un progres de 2,65 puncte procentuale pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (A3). Erbașu a reluat din acest an lucrările abandonate în urmă cu mai bine de 10 ani de americanii de la Bechtel și trebuie să finalizeze inclusiv viaductul de 1,8 km de la Suplacu de Barcău.

Clasamentul continuă cu asocierea turcă Nurol – Makyol, care a înregistrat un avans de 2 puncte procentuale pe lotul 3 Pietroasele – Buzău al A7 Ploiești – Buzău. Acest lot trebuie finalizat în acest an.

WeBuild va deschide până la vară tot tronsonul Pitești – Curtea de Argeș

Revenind pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești, italienii de la WeBuild au avut un progres de 1,3 puncte procentuale pe secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, ajunsă la un stadiu de execuție de peste 91%. Aici, o secțiune de 15,7 km, de la nodul Băiculești până la Pitești s-a deschis din decembrie 2024. Restul drumului va fi gata până în vara acestui an.

Prima autostradă care va fi deschisă traficului în 2025.

Un avans de 0,9 puncte procentuale a înregistrat și asocierea condusă de Dimex 2000 pe șantierul Drumului Expres Turda – Tureni (DEx4), până la un stadiu de aproape 81%. Și ultimul șantier pe care a fost raportat progres, din cele monitorizate, este secțiunea 2 a A1Sibiu – Pitești, unde turcii de la Mapa – Cengiz au avut un avans de 0,36 puncte procentuale.

Pe restul șantierelor monitorizate, deși au fost transmise imagini cu efectuarea de lucrări pe mare parte dintre acestea, cifrele de progres aferente, de pe harta CESTRIN, nu au fost încă actualizate.

Citește și: Asocierea Makyol – Ozaltin a preluat cel mai scump lot de autostradă din România, cu cel mai lung tunel

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

(VIDEO) A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei

A fost montat primul tablier metalic pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Asocierea turcă Nurol...

Mai multe articole din aceeasi categorie