Cum ar putea arăta Parlamentul European, după alegerile din iunie. Conform celui mai recent Eurobarometru, cu doar o lună până la scrutinul pentru alegerea celor 720 de europarlamentari peste 70% dintre cetățenii europeni susţin că vor merge la vot între 6 și 9 iunie. În România, procentajul este de 74%, în creștere de la 55%, cât a fost în 2019.
Grupul de centru-dreapta EPP (Partidul Popular European) ar urma să câștige circa 22% din voturi la nivel european, ceea ce i-ar aduce între 175 și 181 de mandate în viitorul legislativ. Aceștia ar fi urmați de socialiștii S&D (Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor Europeni), cotați cu 18,5% din intențiile de vot și 138-139 de mandate. Poziția a treia este disputată între liberalii Renew Europe (RE), care ar putea obține circa 86-87 de mandate, de dreapta naționalistă Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), cu 75 până la 86 de mandate, și de extrema-dreaptă Identitate și Democrație (ID), cu 77 până la 83 de mandate. Verzii Greens/EFA ar putea obține între 46 și 51 de mandate, stânga GUE/NGL între 36 și 39 de mandate, iar grupul neafiliaților ar putea număra până la 70 de mandate.
Estimările la nivel national arată că EPP ar putea câștiga în 10 state membre (Bulgaria, Cipru, Croația, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania), S&D în 4 state membre (Belgia, Malta, România, Suedia), RE în 3 state membre (Cehia, Danemarca și Estonia), ID în 3 state membre (Austria, Franța, Olanda), iar ECR în Italia. În Irlanda ar urma să câștige stânga GUE/NGL, în Lituania verzii Greens/EFA, în timp ce în Letonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt cotate pe primul loc partide neafiliate unui grup.