Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea ministrului Justiţiei de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Aşa că avizul pe care îl vor înainta procurorii preşedintelui României va fi unul negativ. Singurul care a votat în favoarea propriei propuneri a fost chiar Tudorel Toader, care susţine că nu a fost surprins de vot şi nici convins de răspunsurile lui Kovesi.
Audiata astăzi la CSM, şefa DNA a spus că afirmațiile făcute de Toader săptămâna trecută sunt nedovedite şi netemeinice. Conform Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.
Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM: “Secţia a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului şef, prin urmare avizul este unul negativ”.
Acest anunţ a venit după o şedinţă lungă a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în care a fost luată în discuţie cererea de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Tudorel Toader a fost singurul care a votat pentru revocare, în timp ce ceilalţi 6 membri au votat împotrivă. Asta l-a făcut pe ministru să plece în mare grabă spre birou.
A lăsat în urma reproşurile pe care i le-a făcut lui Kovesi în raportul pe care l-a reluat punct cu punct. Ba chiar a venit şi cu o acuzaţie în plus. Timp de o oră, Toader a vorbit despre cele trei sesizări de la Curtea Constituţională împotriva DNA, despre refuzul procrorului şef de a merge în fața unei comisii parlamentare, dar şi despre dosare ce nu ar fi fost instrumentate corect sau la timp.
Ministrul Justiţiei s-a războit şi cu procurorii din CSM cărora le-a spus că ştie dinainte cum vor vota. Şi i-a aruncat săgeţi procurorului general al României, care a susţinut-o pe Kovesi de fiecare dată.
Avizul CSM este consultativ însă preşedintele României a ţinut întotdeauna cont de părerea magistraţilor. Acum, Klaus Iohannis va decide dacă da curs cererii de revocare a procurorului şef DNA sau nu. Tudorel Toader a sugerat că este posibil ca această dispută să ajungă şi la Curtea Constituţională.