vineri, ianuarie 24, 2025
4 C
Craiova

Criză de medici igieniști în Gorj. Nu are cine verifica stațiile de apă sau fermele

Direcția de Sănătate Publică Gorj se confruntă cu lipsa personalului la departamentul Igiena mediului, deși au organizat deja concurs. Nu s-a prezentat nimeni, întrucât specializarea e aproape pe cale de dispariție. Chiar dacă salariile sunt mari, de peste 10.000 de lei, medici nu prea mai sunt. E vorba de fostul „Sanepid”, care controla o multitudine de servicii ce au legătură directă cu sănătatea populației. După cum ne-au spus cei de la DSP Gorj, un medic igienist umblă în tot județul și emite aviz pentru funcționarea a nenumărate afaceri sau instituții: o nouă fermă de animale, stațiile de apă, saloane de coafură, pensiuni, magazine alimentare sau chiar un WC pe care și-l face omul în curte. Mai simplu spus, medicul igienist merge pe teren și verifică dacă sănătatea populației este pusă în pericol în vreun fel.

La DSP Gorj erau până de curând, la departamentul Igiena mediului, doi asistenți și un medic. Unul dintre asistenți și medicul s-au pensionat, astfel încât acum e un singur asistent care nu face față solicitărilor. DSP face precizarea că dosarele nu rămân totuși nesoluționate. Doar că volumul de muncă pentru angajata lor e tot mai mare. Problema e că la concurs nu se prezintă nimeni, pentru că la nivel național e o criză în această specializare.

Ce spun cei de la INSP și cei din Ministerul Sănătății?

Pentru a afla detalii despre această specializare și lipsa personalului, am contactat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), aflat în cadrul Guvernului. Cei de aici ne-au îndrumat însă spre Facultatea de Medicină, pentru că ei se ocupă de școlarizarea viitorilor medici. „Această specializare există la facultățile de medicină, dar INSP nu are cum să oblige un absolvent să meargă într-un loc sau altul”, ne-au spus cei de la institut. (Merită menționat că la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București și la Facultatea de Medicină din Craiova nu răspunde nimeni, la niciun telefon din cele afișate pe site-urile lor…)

Pe de altă parte, responsabilii de comunicare din Ministerul Sănătății admit că e un deficit de medici în sistem. „Avem deficit și la epidemiologi, nu doar la igieniști. Nu își aleg această specializare la rezidențiat, de aici vine problema”, a declarat pentru euroolteniainfo.com Oana Grigore, de la departamentul de Comunicare al ministerului. „Statul poate mări numărul posturilor de la rezidențiat, a mărit salariile medicilor ca să nu mai plece din sistem, i-am adus și pe cei din DSP-uri la un nivel de salarizare corespunzător, astfel de măsuri ia statul”, a mai punctat Oana Grigore la întrebarea „Ce face statul pentru a rezolva această problemă?”

Ce are de făcut un astfel de specialist?

Un medic sau un asistent din domeniul Igienei deţine competenţe profesionale în domeniul medicinii generale, cu formare specială de îmbunătăţire, menţinere şi promovare a sănătăţii fizice şi mintale a populaţiei. Acești specialiști nu pot fi pur și simplu transferați de la Medicină generală sau de la altă specializare, pentru că legea nu permite.

Concret, igienistul are un rol în:

  • diminuarea impactului nociv a factorilor mediului de muncă asupra angajaţilor, factorilor de mediu asupra populaţiei generale;
    • respectarea regulilor şi normativelor sanitaro-igienice în domeniul sănătăţii publice de instituţii, organizaţii, unităţi economice, persoane juridice şi fizice în teritoriul supravegheat;
    • evidenţierea efectelor favorabile ale alimentaţiei raţionale asupra stării de sănătate;
  • diminuarea sau lichidarea riscului de consum a produselor alimentare necalitative;
  • implementarea recomandărilor şi ghidurilor în domeniul sănătăţii copiilor şi tineretului;
    • supravegherea realizării programelor teritoriale privind asigurarea sănătăţii publice;
    • promovarea modului sănătos de viaţă pentru diferite grupuri ţintă de populaţie.

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Podul peste Olt construit în vremea regelui Carol I va fi, în sfârșit, reabilitat! Pe unde se va circula

Podul peste râul Olt de la Slatina, construit în vremea regelui Carol I, va intra în reparații capitale. S-a...

Mai multe articole din aceeasi categorie