Consiliul Judeţean (CJ) Olt analizează ofertele depuse de cele două societăţi şi de asocierea de firme care vor să colecteze deşeurile şi să administreze depozitul de la Bălteni. Cele două componente au fost scoase separat la licitaţie şi au avansat greoi, după ce caietele de sarcini au fost contestate. Potrivit ultimelor estimări ale autorităţilor judeţene, proiectul de management al deşeurilor va deveni operaţional până la sfârşitul anului.
O investiţie importantă, care va scăpa toate localităţile judeţului de povara deşeurilor, este gata să fie implementată, în judeţul Olt. Proiectul presupune colectarea deşeurilor atât din poartă în poartă, cât şi de la punctele fixe amplasate în fiecare localitate. Gunoiul va ajunge la depozitul construit deja la Bălteni şi gestionat cu respectarea tuturor standardelor de protecţie a mediului. Este derulat de Consiliul Judeţean, cu o cofinanţare consistentă din partea Uniunii Europene.
Contestaţii la caietul de sarcini
Investiţia, în valoare totală de peste 39 de milioane de euro, presupune amenajarea unui depozit ecologic, în localitatea Bălteni, obiectiv realizat şi recepţionat. Apoi, CJ a apelat la o firmă de consultanţă pentru realizarea caietelor de sarcini, în vederea organizării celorlalte două licitaţii din cadrul proiectului: administrarea depozitului şi colectarea deşeurilor. Ambele caiete de sarcini au fost însă contestate de firmele interesate de aceste activităţi.
„Au fost contestate caietele de sarcini, contestaţiile au fost analizate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care ne-a dat dreptate nouă. În acest moment, avem ofertele depuse atât pentru gestionarea deşeurilor, cât şi pentru colectare. Ofertele sunt analizate, iar în perioada următoare vor fi desemnaţi câştigătorii. Cel mai probabil, mai întâi se va anunţa câştigătorul pentru administrarea depozitului, pentru că această licitaţie a fost organizată prima, apoi pentru cealaltă componentă, colectarea deşeurilor”, a explicat Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt.
Contestaţiile pot întârzia, din nou, proiectul
Pentru administrarea depozitului ecologic au depus oferte o firmă din Piteşti şi o asociere de firme din care face parte şi operatorul de salubritate al Slatinei. Iar la licitaţia pentru colectarea gunoiului din judeţ s-au înscris o firmă din Bucureşti şi asocierea din care face parte Salubrisul. O comisie de specialişti din partea CJ analizează documentele şi va da un verdict pentru aceste licitaţii.
„După anunţarea firmelor câştigătoare, e posibil să apară şi contestaţii. Oricum, noi sperăm ca până la finalul anului să avem un management al deşeurilor funcţional”, a mai precizat Marius Oprescu. Proiectul de management al deşeurilor presupune achiziţia a 6.445 de containere pentru colectarea selectivă (hârtie-carton, plastic, sticlă, deşeuri amestecate) şi achiziţia a opt tocătoare pentru mărunţirea deşeurilor verzi din parcuri şi grădini, construirea a patru staţii de transfer pentru deşeuri, la Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia şi a 5.747 de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi menajere.
Sursa: evenimentdeolt.ro