Președintele Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina, a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional” de la Euro Oltenia Info, care este situația companiei, în contextul scumpirii energiei electrice. Reamintim că sindicatul a organizat recent o serie de acțiuni de protest, pe fondul închiderii unor capacități de producție. ALRO Slatina este o companie strategică a industriei din România, de care depind nu doar alte fabrici, cât, mai ales, zeci de mii de angajați români și familiile lor.
„ALRO Slatina este o întreprindere strategică. Produce un metal care are întrebuințări multiple, în diverse industrii. Și care, spre deosebire de întreprinderile similare din afară, nu are nicio protecție. Noi nu putem funcționa cu 2.400 – 2.600 de lei pe megawatt oră și să vindem pe Bursa de la Londra, unde prețul este fix. Nu poți fi competitiv”, explică reprezentantul salariaților.
„Noi nu am luat niciodată energie la prețuri preferențiale. Am luat direct de la producător. Numai că acum nu mai putem lua de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica pentru că au apărut traderii, care vând energia la preț de speculă.
La ALRO Slatina sunt în jur de 4.000 de angajați, cu cei de la Tulcea și cu cei din Sierra Leone, unde e o facilitate pentru bauxită. Dar sunt în jur de 40.000 de angajați care depind, în amonte și în aval, de ALRO. Sunt cei care au contracte cu ALRO, care fac lucrări de mentenanță, de service, de asfaltare… Noi avem nevoie de energie ieri, nu azi, deja am închis două hale. Nu vom putea face aliajele necesare de aluminiu pentru aeronautică, de exemplu”, a mai explicat Constantin Popescu.
Pentru că mulți au pus problema că ALRO Slatina este o companie privată, cu acționariat străin, președintele sindicatului „Aluministul” a detaliat acest aspect.
„În acționariatul ALRO sunt mai multe entități. Există un acționar rus, care are 54 la sută, există frații Pavăl, de la Dedeman, Fondul Proprietatea, fonduri de pensii. Frații Pavăl sunt investitori importanți în România. Fondurile de pensii dețin 7,2 la sută din acțiuni. E vorba de Pilonul 2 de pensii. Gândiți-vă că dacă noi intrăm în faliment, și aceste întreprinderi vor pierde bani grei. Acționarii își iau dividente, dar taxele și impozitele pe clădiri, pe salarii, rămân aici, în România. Unul dintre acționari e străin, restul sunt români. Întreprinderea este românească. O ia cineva să o ducă în Rusia? De ce nu a venit un patron american sau neamț? Am vândut eu această entitate? Nu tot guvernanții au vândut-o? Domnul Băsescu. Dar dacă această entitate nu era vândută, ea nu mai exista de mult, pentru că statul e un prost administrator.
Deci noi nu solicităm energie subvenționată, ci așa cum cumpără traderii, la preț de producător. Am participat la 80 de licitații cu tarderii și am fost primiți la două. Unde e justiția română?”, spune Popescu.
Adrese oficiale: tăcere
Liderul sindical spune că au fost făcute adrese la Guvern, la premier, dar nu a primit răspuns. „Cine tace, e complice”, e de părere Constantin Popescu.
„Traderii înseamnă un calculator și trei angajați. Ei încheie o factură și încasează. 50.000 de euro a venit factura la Liceul „Ion Minulescu” din Slatina… Sunt probleme cu aprovizionarea de energie. Vom ajunge la opaițe cu untură și feștilă, pentru că nici gaz nu e. Dacă vom tăcea, ne întoarcem în Epoca de piatră, nu în Evul Mediu”.
Sute de angajați sunt în șomaj
Peste 300 de angajați ai ALRO sunt deja în șomaj tehnic. Compania a reziliat contracte cu anumiți prestatori de servicii pentru a putea menține proprii angajați.
„Când întrerupi activitatea, oamenii pleacă în șomaj. Unde să îi chemi înapoi dacă eu închid capacități? La un moment dat se vor termina banii și nu vom putea să plătim furnizorii, materia primă, nu vom putea să facem nimic. Fără bani nu poți nici să tușești”, mai spune sindicalistul.
CFR va fi de asemenea afectat de criza ALRO
„Este un cerc. Alumina vine de la Tulcea, bauxita vine din Sierra Leone. Este transportată de transportatorii români la Constanța. Din Constanța, cu barjele, la Tulcea, de unde, cu garniturile CFR-ului, adusă aici și de aici începe producția. E un cerc care se închide la ALRO. Vorbeam cu cei de la CFR și mă întrebau ce vor face dacă nu vor mai transporta cele 500 de tone de alumină către ALRO. Le-am spus că ce vom face noi veți face și voi: vom rămâne fără nicio sursă de venit!”
„Privații asigură banii acestui stat”
Oficialii români nu au venit niciodată la ALRO să vadă cum se lucrează, mai spune Popescu. „A fost primită o delegație a companiei, la Palatul Cotroceni. De un consilier… Au plecat cum au venit, le-au dat un ceai, o cafea. Oamenii aceștia au impresia că ALRO sau întreprinderile mari sunt ca o hală din acelea unde se fac termopane. Nu au venit să vadă că aceste entități se întind pe zeci de hectare, au structuri bine puse la punct, cu oameni care știu ce să facă, care produc, care asigură banii necesari acestui stat. Pentru că privații construiesc bugetul României. Ei nu fac decât să vină, prăduiesc, și pleacă”, susține liderul salariaților ALRO.
Puteți urmări emisiunea integrală AICI.