joi, martie 27, 2025
13.3 C
Craiova

“Conflicte şi confruntări” între cele mai mari puteri

China, prin preşedintele său şi ministrul de externe, a lansat acuzaţii dure şi ameninţări la adreasa SUA. Este de reţinut afirmaţia ministrului de externe al Chinei, Qiun Gang, care a acuzat SUA pentru creştrea tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi a declarant că dacă SUA nu-şi schimbă calea, vor exista “conflicte şi confruntări” . La o conferinţă de presă din Beijing, acesta a susţinut că SUA s-au angajat în suprimarea şi reprimarea Chinei, şi nu într-o competiţie corectă, bazată pe reguli şi a completat cu faptul că “percepţia şi opiniile SUA asupra Chinei sunt serios distorsionate”.

De asemenea, potrivit Digi 24 preşedintele chinez Xi Jinping a condamnat într-un discurs ținut în parlamentul de la Beijing „încercuirea” şi „represiunea” la care este supusă ţara sa de către statele occidentale, în special SUA. „Mediul extern de dezvoltare al Chinei a cunoscut schimbări rapide. Factorii incerţi şi imprevizibili au crescut considerabil”, a declarat luni Xi Jinping, citat de agenția Xinhua, preluată de AFP şi dpa, potrivit Agerpres. „Ţări occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îngrădire, de încercuire şi de represiune împotriva Chinei, ceea ce a condus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea ţării”, a adăugat el. Xi Jinping, care se pregăteşte să obţină peste câteva zile un al treilea mandat prezidenţial fără precedent, a făcut aceste afirmaţii în faţa unui comitet consultativ în timpul sesiunii anuale a parlamentului. El a mai declarat că ultimii cinci ani au fost marcaţi de o serie de dificultăţi, precum focarele repetate de COVID-19 şi presiunea crescândă asupra economiei, care ameninţă să frâneze dezvoltarea Chinei. Subiectele de fricţiune s-au înmulţit în ultimii ani, de la tratamentul musulmanilor uiguri la dezechilibrul balanţei comerciale, trecând prin problema Taiwanului, dominaţia în tehnologiile de vârf sau acuzaţiile de spionaj, şi s-au tradus prin sancţiuni occidentale şi mai ales americane împotriva Chinei de tehnologii sau problema Taiwanului. China şi SUA sunt angajate într-o luptă feroce pentru producerea de semiconductori, americanii pierzând poziţia dominantă în favoarea gigantului asiatic. Invocând o presupusă ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, Washingtonul a înăsprit în ultimele luni sancţiunile împotriva producătorilor chinezi de semiconductori, pentru a-i împiedica să se doteze cu tehnologii americane. Vizitele unor parlamentari occidentali, mai ales americani, în Taiwan, au contribuit de asemenea la tensionarea relaţiilor bilaterale.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Primii pași pentru Cardiologia Intervențională la Slatina!

La Slatina s-au făcut primii pași pentru Cardiologia Intervențională. Consiliul Județean (CJ) Olt a aprobat, joi, reorganizarea Secției de...

Mai multe articole din aceeasi categorie