Concursul de Rezidențiat nu va suferi modificări, informează Ministerul Sănătăţii, după ce au avut loc discuții cu studenții din universitățile de medicină din țară. După un dialog și cu rectorii din facultățile de medicină, ministrul Alexandru Rafila a spus că va urma o debirocratizare a Rezidențiatului, prin trecerea de la Ministerul Educației, la universități.
Au existat discuții între minister și studenții facultăților de medicină din țară și s-a ajuns la un acord ca examenul pentru admiterea la Rezidențiat să nu se modifice și să se susțină ca și în anii trecuți.
„În urma discuţiilor dintre ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi reprezentanţii studenţilor, s-a ajuns la un acord privind susţinerea punctului de vedere majoritar al studenţilor de a continua organizarea concursului de rezidenţiat prin concurs unitar, naţional, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice”, a precizat, astăzi, ministerul Sănătății.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii menţionează că susţine prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs de la 6 luni la 12 luni.
„Reprezentanţii studenţilor au apreciat, de asemenea, modificarea recent adoptată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, care permite recunoaşterea stagiilor de practică efectuate în străinătate direct de către coordonatorul de rezidenţiat din centrul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, arată aceeaşi sursă.
Rafila: Concursul de Rezidențiat va fi preluat de universități
Potrivit ministrului Rafila, prin noua lege – un proiect de OUG se află în dezbatere publică, Rezidențiatul va fi preluat de universitățile de profil, ceea ce înseamnă că nu va mai fi gestionat de Ministerul Eduacției, ca până acum. Săptămâna trecută, ministrul a anunțat debrocratizarea rezidențiatului, după discuții cu rectorii facultăților de medicină.
„Trecem la etapa în care rezidenţiatul va fi preluat de către universităţi. Oricum acolo se desfăşura din punct de vedere profesional și nu e normal ca Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică să coordoneze o activitate pe care o desfăşoară alţii care nu au nicio relaţie de subordonare, sunt universităţile care sunt autonome”, a declarat Alexandru Rafila.
Colegiul Medicilor se va ocupa cu recunoaștere stagiilor din străinătate
Ministrul Sănătăţii a mai spus și că tot universităţile vor coordona şi recunoaşterea stagiilor efectuate în străinătate pentru medicii rezidenţi.
„Recunoaşterea stagiilor pentru medicii rezidenţi efectuate în străinătate va fi făcută la fiecare universitate de coordonatorul de rezidenţiat. Până acum, era un circuit în care coordonatorul dădea un aviz, trimitea la DSP, DSP trimitea la Minister, ministerul la o comisie de sănătate, după care circuitul era invers şi dura foarte mult. Lucrul ăsta îl rezolvăm rapid”, a mai spus Rafila.
Prin noua lege, recunoaşterea calificării profesionale, inclusiv pentru medicii care vin din străinătate, va fi în subordinea Colegiului Medicilor din România. „Trebuie să schimbăm legislaţia astfel încât recunoaşterea să nu mai dureze aşa mult şi oamenii să poată să profeseze în ţara noastră”, a explicat Rafila.
Modificări substanțiale, abia din anul 2026
O altă modificare privind Rezidențiatul, propusă în noul proiect de OUG, este și ca, începând cu anul 2026, examenul de admitere să se dea pe patru subdomenii. Repartiția specialităților pe cele patru subdomenii se face prin Ordin al Ministrului Sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România.
În ceea ce privește examenul de specialitate, care se dă la sfârșitul anilor de Rezidențiat, acesta va avea loc, tot la orizontul anului 2026, cu subiecte unice, la nivel național.
Citește și: FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR. Un copil din trei prezintă o formă de tulburare emoțională!