Timp de două zile – astăzi și mâine – se află în derulare Conferința Națională „Comunismul Românesc”, care este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Aflată la a 13-a ediție, Conferința din acest an are un program vast, mai mulți cercetători și istorici abordând diverse teme, de la politica externă a României și până la cazuri concrete de revoltă în anii comunismului, cum ar fi cazul pilotului de aviație Dumitru Pițurcă (13 martie 1952), care a dezertat pe calea aerului din România comunistă. Programul bogat al Conferinței include, într-una din sesiunile sale, referiri la politica și economia din ultimul deceniul comunist, dar și la modul cum se desfășura viața cotidiană în anii comunismului.
Conferința Națională „Comunismul Românesc”, aflată la ediția a 13-a, este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romînesc, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București.
Manifestările au debutat în două locații, în această dimineață. La ora 10.00, a fost vernisată expoziția “Retrospectiva anului 1989”, la Biblioteca Academiei Române, de pe Calea Victoriei, nr. 125.
La ora 12.30, vor fi deschise lucrările Conferinței, la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, de pe Bulevardul Aviatorilor, nr. 1. În deschidere, va vorbi prof. univ. dr. Virgiliu Țârău, care va ține o prelegere intitulată „Între Refoluții și Revoluții. 35 de ani de la schimbările politice din Europa Centrala și de Est”.
„Evadări și Reforme în spatele Cortinei de Fier”
Pe parcursul zilei, vor avea loc două sesiuni de dezbateri. Prima sesiune se intitulează „Evadări și Reforme în spatele Cortinei de Fier”, care va fi moderată de Cristian Vasile. Vor prezenta lucrări mai mulți istorici și cercetători ai perioadei comuniste în România.
Radu Tudorancea va aduce în discuție cazul pilotului de aviație Dumitru Pițurcă (13 martie 1952), în documentele de arhivă americane, care a dezertat pe calea aerului din România comunistă.
Constatin Vasilescu va vorbi despre revolta frontieriștilor (14 iunie 1958) din Gherla. Roland Olah abordează implicarea societății din Ungaria în ajutorarea refugiaților români în anii 1988-1989.
Simion Gheorghiu va vorbi despre Mihail Gorbaciov: ultimul reformator al regimului socialist.
Andreea-Iuliana Bădilă va susține o prelegere despre problematica drepturilor omului în regimul lui Nicolae Ceaușescu.
„Comunismul Românesc” – Conferință Națională. „Memorialistică, Viață cotidiană și Sociologie în România Comunistă”
În partea a doua a zilei, se va desfășura a doua sesiune de lucrări, intitulată „Memorialistică, Viață cotidiană și Sociologie în România Comunistă”, moderată de Radu Tudorancea.
Andrada Fătu-Tutoveanu va aborda călătoriile în vest, prin „cortina de nylon” – amintiri și experiențe din perioada comunistă în volumele de memorii feminine românești.
Andreea Zavicsa va încerca să răspundă la întrebarea cum a fost în comunism, cu reprezentări memorialistice ale vieții cotidiene în comunismul românesc.
Cristian Vasile va aborda problema cenzurii în mediul artistic. Sorin Mitulescu și Răzvan Pârâianu vor vorbi despre dezvoltarea sociologiei în comunism, prezentând o comparație cu Polonia.
Conferința „Comunismul Românesc” va continua și mâine la sediul CNSAS
Conferința Națională va continua și mâine, cu un program bogat în lucrări. Dezbaterile vor fi reluate de la ora 10.00, în mai multe locații. La sediul CNSAS, din strada Matei Basarab 55-57, va fi prezentată a treia sesiune a Conferinței care va avea ca temă arhivele instituțiilor represive și va fi moderată de Silviu Moldovan.
Bandi Istvan va susține o prelegere care abordează narativa privind o posibilă intervenție maghiară în Revoluția Română din decembrie 1989.
Liviu Pleșa va prezenta o lucrare intitulată „Dosarele Securității și ideologiile politice – surse de documentare și… capcane de interpretare”, iar Niculescu Ciprian va prezenta modul cum șefi ai Birourilor de Turism ale României din străinătate se aflau în atenția Securității. Silviu Moldovan va vorbi despre refugiații greci din România.
Dezbateri și prelegeri și la Biblioteca Facultății de Litere
O sesiune de dezbateri va fi organizată, în cadrul Conferinței, și la Universitatea din București, Biblioteca Facultății de Litere din strada Edgar Quinet 5-7. Sesiunea poartă titlul „Narațiuni ale fostei Securități, Narațiuni asupra Revoluției din Decembrie 1989” și va fi moderată de prof.univ.dr. Bogdan Murgescu.
Muzeograf Andreea Corca va vorbi despre fabrica de sticlărie Vitrometan în dosarele Securității.
Dragoș Ursu va prezenta o lucrare în care va aborda tema reeducării de la Aiud. Oana Demetriade va prezenta o lucrare despre camuflarea represiunii Securității prin pedepse contravenționale prevăzute de Decretul nr. 153/1970 (anii 1970-1980).
Andrei Ursu va vorbi despre „avatarurile” Dosarului Revoluției. Andrei Theodor Bulboaca Tarif va prezenta „mărirea și decăderea” festivalurilor de muzică în regimul comunist.
Sesiunea va continua cu o prelegere susținută de Mioara Anton, „România sub Ape: Ajutorul Umanitar pentru România în Situații de Dezastre Naturale.
Luciana Jinga va prezenta particularitățile ajutorului umanitar internațional pentru România în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
Dalia Bathory va vorbi despre relațiile României cu Tanzania în anii 1970-1980. Ștefan Bosomitu va prezenta experiențe ale studenților din Sudul Global în România lui Nicolae Ceaușescu.
Daniel Filip Afloarei va aborda poziția României la ONU, în anii 1980.
Despre politică și economie, în ultimul deceniu comunist
În sesiunea a șasea, se va discuta despre politică și economie în ultimul deceniu al regimului comunist, moderator fiind Luciana Jinga.
Ștefan Marius Deaconu va susține o lucrare despre bursele studențești în România socialistă, iar George Dumitrescu va vorbi despre dezastrul de la Cernobîl, „Catastrofa tăcută și manipularea politică în România comunistă”.
Marian Zulean va prezenta o lucare privind Planul Marshall și România. Ilarion Țin va vorbi despre mobilizarea economiei pentru export, cu studiu de caz: întreprinderea de sere Popești-Leordeni.
Sesiunea se va încheia cu prelegerea susținută de Ion Dragoș Vlădescu despre cultele din România anilor ’80.