În comuna Gogoşu din judeţul Dolj numeri oamenii pe degete. În cele trei sate care o alcătuiesc – Gogoşu, Goşiţă şi Ştefănel – locuiesc 926 de persoane. Localnicii susţin că cele mai multe case sunt goale, unele stau să cadă, iar în maximum cinci ani localitatea poate să dispară de pe harta României.
Oamenii din satul Gogoşu spun că majoritatea tinerilor au plecat să muncească în străinătate, iar din această cauză populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită. Cu toţii sunt convinşi că în cinci ani localitatea o să se stingă încet, dar sigur.
„În satul nostru dacă mai locuiesc 150 de familii este bine. Tinerii au plecat să muncească în străinătate ori s-au mutat la oraş şi nu vor să se mai reîntoarcă aici. Sunt mai multe case părăsite decât locuite în momentul de faţă. Ne mai vedem la priveghi cu vecinii, în rest stăm departe unii de alţii. Dacă nu am avea măcar televizor am fi rupţi de realitate în totalitate. Majoritatea oamenilor care locuiesc în satul Gogoşu sunt bătrâni şi au peste 65 de ani. Din câte ştiu eu în zonă mai sunt doar patru familii de tineri care nu vor să plece de aici în ruptul capului. Au vrut să desfiinţeze şi şcoala pentru că nu sunt copiii care să urmeze cursurile. Este greu, dar nu avem ce să facem. Înainte de Revoluţie la noi în sat era veselie, copiii erau la săniuş în deal şi se auzea din depărtare râsul inocent al acestora. Acum totul este pustiit şi plin de sărăcie“, a spus o localnică din satul Gogoşu din judeţul Dolj.
„Peste tot este aşa“
Comuna Gogoşu este situată la 40 de kilometri de Craiova, iar o vizită în zonă seamă cu o clătorie în timp acum 100 de ani. Edilul localităţii a precizat că majoritatea satelor din România sunt aproape pustiite.
„Îmbătrânite sunt toate comunele din ţară, dar na mai sunt şi tineri, însă asta este. Peste tot este aşa, iar cei tineri au plecat de pe raza comunei din cauza infrastructurii şi a lipsei locurilor de muncă“, spune Cristian Bărăgan, primarul comunei Gogoşu.
Majoritatea caselor din satul Gogoşu sunt părăsite
Oamenii din satul Gogoşu din Dolj îşi amintesc că localitatea lor era foarte bine dezvoltată înainte de 1989. Localnicii nu duceau lipsă de absolut nimic, iar atmosfera era una de poveste.
„Eu am copilărit la Gogoşu şi am rămas cu amintiri frumoase pe care nu o să le uit niciodată. Din păcate acum situaţia nu este tocmai roz şi satul o să dispară de pe harta României cât de curând. Sunt multe case părăsite sau cu lacătul pe poartă şi aşa vor rămâne şi de acum înainte. Nu cred că această zonă o să mai fie cea a fost cu ani în urmă. Copiii noştri nu vor să locuiască aici pentru că nu au condiţii, dar nici locuri de muncă. Majoritatea au plecat în străinătate şi s-au stabilit acolo, vin o dată pe an aici să se bucure de linişte, însă doar atât. Nu sunt de condamnat absolut deloc, fiecare vrea să aibă un viitor mai bun şi se aduce exact acolo unde poate să ducă un trai mai bun“, a povestit Iuliana Creţan din satul Gogoşu.
Comuna Gogoşu este situată la o distanţă de aproximativ 40 km nord-vest de municipiul Craiova. Populaţia: 926 de locuitori, din care 40 % persoane apte de muncă.
Sursa: Gazeta de Sud