Comisia Europeana, avertisment fara precedent la adresa Parlamentului Romaniei! Mesaj dur pentru Dragnea si Tariceanu!

Comisia Europeana a lansat, miercuri, un apel dur la adresa Parlamentului Romaniei in legatura cu modificarea legilor justitiei si a codurilor penale, printr-o declaratie comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker si de vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. (…) Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces”, se arata in declaratia comuna a celor doi oficiali europeni.

Juncker și Timmermans arată că, pentru ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV), este esențial ca progresele realizate până acum în domeniu să fie ireversibile.

Cei doi amintesc că în ultimul raport MCV, din noiembrie 2017, „Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare.”

În declarația comună se arată că „legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”.

În declarația comună, CE face apel la Parlament „să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

Pe agenda de miercuri a Comisiei Europene figura o discutie despre „ultimele evolutii privind situatia din Romania”, potrivit agendei oficiale: „Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS”.

Modificarea legilor justitiei si situatia din Romania vor reprezenta si tema unei dezbateri in Parlamentul European, care va avea loc pe 7 februarie.