Claudiu Năsui promite bani pentru firmele din HoReCa

Ministrul Claudiu Năsui a anunțat că Ministerul Economiei va oferi sprijin financiar pentru întregul sector HoReCa, după ce o ordonanță de urgență adoptată în ședința de guvern de vineri a modificat modul de acordare a acestui sprijin, stabilit printr-un act normativ anterior.

„Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul <<primul venit, primul servit>>. Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc”, a spu ministrul.

Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede, iar Claudiu Năsui consideră că nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi.

Drept urmare, Ministerul Economiei a ales o soluție în care să primească sprijin financiar toate persoanele eligibile, indiferent când au făcut solicitarea, în limita bugetului, proporțional din bugetul total.

Concret, Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru HoReCa. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși această sumă, firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare. Dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți, dar mai puțin. „Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători, care primesc fonduri, și pierzători, care nu primesc”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

Sprijin egal cu 20% din cifra de afaceri

Conform  ordonanței de urgență adoptate vineri de Guvern, întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de spijin financiar nerambursabil din partea statului.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi (fonduri nerambursabile) în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, deci înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Baza de calcul a ajutorului reprezintă:

  1. a) pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
  2. b) pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism în conformitate cu dispozițiile art. 311 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2020;
  3. c) pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, în conformitate cu dispozițiile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.