Se știe cine va construi noul stadion de 130 de milioane de euro de la Timișoara. Licitația derulată de CNI a demarat în iulie 2024 și a atras ca un magnet constructorii. Nu mai puțin de șapte asocieri de firme, cu zeci de subcontractanți în spate (au fost 84 de constructori în total), au depus oferte pentru realizarea arenei de 30.000 de locuri pentru care au fost puse în joc 678 de milioane de lei cu TVA. Stadionul de la Timișoara este considerat al doilea cel mai mare din țară, după Arena Națională.
CNI a desemnat constructorul noului stadion de la Timișoara încă de săptămâna trecută, dar el nu a putut fi anunțat oficial pentru că se aștepta perioada de contestații. Conform agendaconstructiilor.ro, Asocierea Con-A Operations (lider) – Prodesign Engineering & Construction – Con-A – Con-A Productions a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția noului stadion ultramodern de pe Bega. Acesta se ridică pe amplasamentul vechii arene „Dan Păltinișanu“ (dată în folosință în 1963), a cărei demolare a început din luna februarie.
Antreprenorul sibian Con-A are experiență în domeniu, fiind constructorul care a realizat stadionul „Ion Oblemenco“ – bijuteria de 55 de milioane de euro a Craiovei inaugurată în noiembrie 2017. Con-A a mai construit și noul stadion din Sibiu, dar și Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. La licitația pentru stadionul de la Timișoara, antreprenorul din Sibiu s-a mai prezentat cu Praetoria Construct, KONE Ascensorul, Helinick, Eltrex, Sports Fields, MRD Instal și Flexik Automation, în calitate de subcontractanți. Nu mai puțin de șapte asocieri de firme s-au bătut pentru construirea noului stadion de la Timișoara.
Cum va arăta noul stadion de 130 de milioane de euro de la Timișoara
Valoarea estimată pentru obiectivul de investiție „Construire stadion cu capacitate de 30.000 locuri, Str. Stefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș“ a fost de 569.839.200,66 lei (fără TVA), adică 678 milioane lei cu TVA (136 de milioane de euro).
Constructorul declarat câștigător va avea la dispoziție 8 luni pentru proiectare și 30 de luni pentru construirea viitoarei arene de la Timisoara. Garanția extinsă a lucrărilor este de 90 de luni.
Stadionul nu va avea pistă de atletism, va avea tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat. Tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori. Pe latura estică a stadionului va fi tribuna 1, cea care adăpostește locurile pentru spectatorii VIP și presă, iar sub tribună, spațiile pentru echipe, presă, oficiali și spații de protocol pentru publicul VIP. Tribuna 1 concentrează, sub planul gradenelor, singurele spații închise încălzite ale stadionului.
Subsolul tribunei 1 se extinde în afara stadionului, rezultând o suprafață de peste 8.000 mp. Aici se găsesc parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu și centrala termică. Conform FRF, stadionul va fi de categoria I – nivel internațional de competiție.
Citește și: Un gigant al industriei din Europa redeschide fabrica de la Podari, abandonată de Clariant!