Cheile Oltetului se află în Munții Căpățânii, mai précis in grupa muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului carpatic al Meridionalilor, în extremitatea nord-estică a județului Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi.
Alaturi de Peştera Polovragi, Cheile Olteţului atrag turişti din toată lumea. Site-ul adevarul.ro scrie ca, dela deschiderea sezonului şi până acum, peste 8000 de vizitatori au vizitat zona. Printre aceştia s-au numărat francezi, americani, polonezi sau basarabeni.
„Nu au venit în mod organizat, ci individual, cu maşini, rulote sau chiar cu motociclete. Unii erau în tranzit. Mă bucură faptul că a crescut calitatea turiştilor care vin la peşteră sip e Cheile Oltetului. Se practică un turism cultural şi natural“, spune Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, care se ocupă de administrarea zona Cheilor Oltetului si de Peştera Polovragi.
Biletul de intrare este de 2,4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari şi de 4,8 lei pentru adulţi. Custodele promite investiţii Noul custode al ariei protejate Cheile Olteţului, care cuprinde şi Peştera Polovragi, promite o serie de investiţii menite să crească gradul de confort al vizitatorilor. „Intenţionam să montam un nou sistem de iluminat, mai modern, pe bază de leduri, şi platforme şi rampe din inox pentru zonele mai greu accesibile“, spune Dumitru Hortopan. În urma acestor investiţii, biletul de intrare ar putea să crească.
Impreuna cu Peștera Polovragi, Cheile Oltetului alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată în Oltenia, pe teritoriului județului Gorj.
La Chei şi la Peştera Polovragi se poate ajunge de pe DN 67, care leagă oraşul Râmnicu-Vâlcea de Târgu-Jiu.
Site-ul trecator.ro ofera toate informatiile prin care puteti ajunge in aceasta arie protejata. Comuna Polovragi se află chiar la graniţa dintre judeţele Vâlcea şi Gorj. După aproximativ doi kilometri, drumul se bifurcă: către Mănăstirea Polovragi, care se poate vedea cu uşurinţă în faţă, şi, în dreapta, către Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi. Accesul se face pe un drum de macadam, care, în unele locuri, este cioplit în munte şi, de aceea, există senzaţia că blocul imens de piatră se prăvale peste tine.
Atunci când intri pe Cheile Olteţului, civilizaţia rămâne undeva în urmă, la porţile nevăzute care separă cele două lumi. Temperatura scade brusc cu aproape 10 grade Celsius, pentru că razele soarelui pătrund cu greu prin vegetaţia abundentă şi printre munţii care formează parcă un acoperiş.
După aproximativ 200 de metri de la intrarea pe Cheile Olteţului, o gaură mare se cască în munte. Este Peştera Polovragi, care se află în versantul Munţilor Căpăţânii, pe malul stâng al râului. Intrarea a fost făcută artificial, prin dislocarea peretelui vestic al peşterii.
Sursa: trecator.ro
Sursa foto: cheile-oltetului.ro
8.000
de vizitatori vin intr-un an sa viziteze zona Cheilor Oltetului si Pestera Polovraci. Pe langa romani, sunt si foarte multi straini: americani, francezi, polonezi si basarabeni.