joi, noiembrie 14, 2024
5.3 C
Craiova

CEO și Petrom oferă 375 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice în Dolj și Gorj

Complexul Energetic Oltenia (CEO) și OMV Petrom, prin companiile de proiect deținute în procent egal de 50%, respectiv Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Ișalnița SA, Parc Fotovoltaic Tismana 1 SA și Solarist Tismana 2 SA, au demarat, zilele trecute, procedura de licitație pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW și operarea ulterioară a acestora timp de trei ani.

Este vorba de un contract cu o valoare totală estimată de 374.657.230 de euro, care are ca obiect „Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură si cenușă aferente sucursalelor energetice și pe haldele din cadrul sucursalei miniere“. Achiziția a fost împărțită în patru loturi, după cum urmează:

  • Lot 1 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Ișalnița, cu o capacitate minimă de producție de energie de 85 MWp, estimat la valoarea de 69.575.964 euro;
  • Lot 2 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Rovinari Est, cu o capacitate minimă de producție de energie de 110 MWp, inclusiv stație electrică 400/110 kV, estimat la valoarea de 103.673.975 euro;
  • Lot 3 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 1, cu o capacitate minimă de producție de energie de 128,3 MWp, estimat la valoarea de 100.280.152 euro;
  • Lot 4 – Proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcului fotovoltaic Tismana 2, cu o capacitate minimă de producție de energie de 131,67 MWp, cu o valoare estimată de 101.127.139 euro.

CEO și Petrom oferă 375 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice. Care sunt criteriile de atribuire a contractelor

Tipul procedurii este licitație deschisă, iar ofertele pot fi depuse până la data de 14 decembrie. Ofertanții trebuie să fi avut o cifră de afaceri minimă de 52 de milioane de euro (media ultimilor trei ani), asta pentru cel mai mic parc (Ișalnița) și doar dacă licitează pentru acest proiect. Pentru parcurile mai scumpe și mai mari sau dacă ofertantul depune pentru mai multe (poate dă depună pentru toate), cerința de cifră de afaceri crește și ea. Prețul contează însă doar în procent de 30% din ofertă, importante fiind și producția de energie medie anuală la punctul de conexiune la rețea pentru 3 ani (50%) și randamentul de producție al sistemului (20%).

„Din punct de vedere al demonstrării capabilității tehnice, ofertantul trebuie să facă dovada că a dus la bun sfârșit / finalizat, în ultimii 5 ani, lucrări similare din punct de vedere al naturii, complexității și/sau utilității, de cel puțin aceeași capacitate cu a parcurilor pentru care s-a înscris la licitația de acum, obținută adunând cel mult trei contracte din trecut“, se arată în anunțul de participare.

În cazul în care un ofertant depune oferte pentru mai multe loturi, acesta trebuie să dovedească o medie a cifrei de afaceri anuale globale, în ultimele 3 exerciții financiare încheiate, respectiv 2020 – 2022, de cel puțin 100% din valoarea estimată aferentă celui mai mare lot pentru care se depune ofertă.

Subvenții de peste 280 milioane euro din Fondul de Modernizare

CEO și OMV Petrom oferă 375 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice în județele Dolj și Gorj

În luna iulie, cele patru companii mixte de proiect controlate în proporții egale de către Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, înființate pentru construirea în parteneriat a celor patru parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de 450 MW, au semnat cu Ministerul Energiei contracte de finanțare în baza cărora vor beneficia de subvenții totale de peste 280 milioane euro din Fondul de Modernizare.

Citește și: Investiție record în Dolj! Hidroelectrica pune bazele unui proiect energetic de 1,2 miliarde de euro. Va fi cel mai mare din Europa!

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

De mâine încep Sărbătorile la Craiova! Se aprind luminițele, se deschide Târgul de Crăciun

De mâine încep Sărbătorile la Craiova! Cel mai așteptat moment, aprinderea luminițelor, va consemna și deschiderea oficială a Târgului...

Mai multe articole din aceeasi categorie