joi, noiembrie 14, 2024
6.4 C
Craiova

Complexul Energetic Oltenia a pierdut procesul cu BVA Coal, o firma de apartament din Constanta! Procesele nu s-au terminat: sunt in joc alte 18,7 milioane de euro!

Tribunalul Gorj a dat dreptate marţi, 30 ianuarie, firmei BVA Coal, într-unul din procesele pe care le are cu Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de firma de apartament din Constanţa prin care compania condusă la acea vreme de Laurenţiu Ciurel a livrat circa 400.000 de tone de cărbune către Serbia. Între cele două părţi sunt mai multe procese, cel pierdut acum de CE Oltenia fiind referitor la garanţia de bună execuţie. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

Tribunalul Gorj a admis marţi acţiunea BVA Coal, după un proces care a durat doi ani și jumătate. Sentinţa obligă Complexul Energetic Oltenia să restituie instrumentele de plată reprezentând contravaloarea garanţiei de bună execuţie, adică șapte bilete la ordin a câte 443.600 lei și unul de 354.880 lei. Este vorba de celebra garanţie de bună execuţie de de 780.000 de euro.

Cine pe cine a înșelat

CE Oltenia a vrut în 2015 să execute garanţia, considerând că BVA Coal nu a respectat contractul, în sensul că nu a preluat cantitatea prevăzută, de 1,2 milioane de tone.

Pe de altă parte, cei de la BVA au susţinut tot timpul că societatea CE Oltenia nu i-a pus la dispoziţie cantitatea contractată, la granulaţia prevăzută în contract. „CE Oltenia nu a reuşit să ne pună la dispoziţie, zilnic, cantitatea de până la 10.000 de tone de cărbune tip energetic, la granulaţia de 0,60 mm, aşa cum a fost contractată. Practic, ne-au înşelat la momentul în care s-a semnat contractul că vor fi în stare să ne asigure cărbune energetic la granulaţia solicitată”, spunea în 2015 Briggita Niţoi, avocatul BVA Coal SRL.

Și CE Oltenia avea o explicaţie la vremea respectivă: „Contractul era condiţionat de plata în avans a cărbunelui ce urmează a fi livrat. Prin urmare, deoarece BVA nu a mai făcut plăţi către CE Oltenia, nu li s-a mai livrat cărbune. Data finalizării contractului a expirat“.

Potrivit contractului, CE Oltenia se obliga să livreze 1,2 milioane de tone lignit, într-o perioadă de şase luni, la o granulaţie mai mică de 60 mm. BVA Coal s-a angajat să plătească penalităţi dacă ridică mai puţin de 10.000 de tone pe zi, de la 10% pentru cantităţi zilnice între 9.000-9.000 tone/zi până la 30% din contravaloarea cantităţii neridicate, pentru intervalul 5.000-5.999 tone/zi. Complexul Energetic a facturat la un moment dat penalităţi de 2,2 milioane de lei, factura fiind de asemenea contestată în instanţă.

 Sunt în joc alte 18,7 milioane de euro

Restituirea sumei de 780.000 de euro nu este însă cea mai mare problemă a Complexului Energetic Oltenia. Firma din Constanţa a comandat o expertiză din care a rezultat că a pierdut 18.719.466 euro din faptul că societatea din Gorj nu a onorat contractul.

Dacă decizia Tribunalului Gorj va rămâne definitivă, BVA Coal ar putea să o folosească în celelalte procese pe care le are cu CE Oltenia, inclusiv pentru a cere daunele stabilite în expertiză.

 Istoria celui mai bun contract din istoria CEO

Afacerea „Cărbune pentru Serbia” a pornit la sfârşitul anului 2014. Fusese un an ploios, iar minele din Serbia au fost inundate. Ţara vecină avea nevoie de cărbune, astfel că ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a fost contactat de omologul lui din Serbia, pentru a prezenta problema. În august 2014, o delegaţie a CE Oltenia, condusă de directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, mergea în Serbia pentru a discuta de livrarea a 20.000 de tone zilnic, timp de un an. La întoarcerea în ţară, delegaţia face un raport în care vorbeşte de exportul a 17.000 de tone zilnic, respectiv o cantitate totală de şase milioane de tone. Antonie a vorbit în presa centrală despre un câştig de 100 de milioane de euro pentru CE Oltenia din acest contract.
Suma a atras atenţia băieţilor deştepţi. CE Oltenia decidea brusc că nu poate face direct acest export, din cauză că nu are capacitatea de a organiza transportul în altă ţară. Pe cale de consecinţă, a scos la licitaţie 1,2 milioane de tone cărbune.
Licitaţia a fost câştigată de o firmă de apartament din Constanţa, înfiinţată de doar câteva săptămâni – BVA Coal. Firma înfiinţată pe 23 octombrie 2014 a semnat contractul cu CE Oltenia pe 12 decembrie. Complexul energetic a semnat contractul la preţul de 58 de lei tona, deşi la acea dată costul de producţie era de 65 de lei, conform unui raport al Curţii de Conturi. Contractul a fost catalogat de directorul de atunci, Laurenţiu Ciurel, ca fiind cel mai bun din istoria companiei.

 DNA a clasat două dosare

Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova a clasat cele două dosare deschise în urma afacerii „Cărbune pentru Serbia”. Explicaţia procurorilor a fost aceea că a fost un contract profitabil. „Atribuirea, semnarea și derularea contractului respectiv au fost făcute cu respectarea dispoziţiilor legale, în condiţiile obţinerii unui profit de către Complexul Energetic Oltenia și fără vreun risc al neexecutării acestuia întrucât plata cărbunelui livrat era făcută anticipat”, arată un răspuns al DNA către redacţia Pandurul, din 2016, prin care era explicată soluţia clasării.

Sursa : www.pandurul.ro

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Avaria de la Societatea Electrocentrale: Craiova, fără apă caldă și căldură, Ford Otosan fără producție!

Avaria de la Societatea Electrocentrale (SE) Craiova a avut urmări serioase. Nu doar craiovenii racordați la sistemul centralizat de...

Mai multe articole din aceeasi categorie