O prismă unicat formată din lamele din sticlă, înaltă de peste 12 metri, va deveni noua atracție a Craiovei. Este vorba despre Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, la care s-au reluat lucrările și care va fi gata în această vară.
„Panouri din sticlă de peste 2,5 tone și 12 metri lungime se montează, în aceste zile, pentru a completa forma perfectă a prismei de la Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”.
Pe șantierul construcției a fost adusă o macara de 200 de tone și un sistem de ventuze cu ajutorul cărora se manevrează foile din sticlă.
Munca specialiștilor este extrem de migăloasă, astfel încât se pot monta doar două astfel de panouri în fiecare zi. În total, 23 de lamele vor finaliza întreaga construcție de sticlă a Centrului „Brâncuși”, a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Centrul „Brâncuşi“ a fost gândit ca un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Complexul muzeal cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție. La suprafață va fi prisma unicat din sticlă, înaltă de 12,6 metri, în care se va putea ajunge cu ajutorul unui lift. Ea conține o interpretare la scară largă a două dintre operele lui Brâncuși – „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, însă ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei.
Lucrările sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL. Acestea s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj. Valoarea totală a proiectului a fost de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).
Pentru realizarea prismei unicat, asocierea italiană care a obținut contractul a apelat la o firmă specializată din Germania, Montec International. Aceasta era singura din Europa și printre puținele din lume care pot realiza astfel de bucăți mari de sticlă și, implicit, astfel de lucrări. „Este o lucrare numai din sticlă. Vorbim de ceva unic, pentru că şi Brâncuşi a fost unic“, explica la demararea lucrării Bogdan Bologescu, reprezentant al International Glass, firmă din România care participă, de asemenea, la construirea prismei. Greul l-a dus însă firma Montec, lucrările fiind coordonate de Erwin Szöri, un român stabilit în Germania.
Prisma cântărește aproape 200 de tone şi este așezată pe placa de beton de deasupra galeriei subterane, relatează Gazeta de Sud.
Ridicarea și lipirea bucăților de sticlă de 12,6 metri nu a fost o treabă ușoară. Lucrările au început în iulie anul trecut, a fost nevoie și de oprirea circulației în dreptul Muzeului de Artă pentru ca utilajele să poată aduce, ridica și menține pe poziții dreptunghiurile imense de sticlă. La cea mai mică adiere de vânt, sticla se putea sparge. Lucru care s-a și întâmplat la începutul lunii august, când o vijelie puternică a lovit Craiova, iar una dintre bucăți s-a crăpat.
Erwin Szöri susţine că a fost luată în calcul toată această greutate. „Prisma este așezată pe niște arcuri speciale, pentru a face față la un eventual cutremur. Practic, un seism va face ca prisma să se miște, dar ea nu va cădea, indiferent de magnitudine“, a mai spus reprezentantul firmei Montec International.
Dorin Ștefan: Pentru mine, Brâncuși a apărut ca o lumină
Trebuie menționat că ideea prismei i-a aparținut celebrului arhitect Dorin Ștefan, cel care va realiza la Târgu Jiu și proiectul „Axa Brâncuși”.
El a fost fascinat dintotdeauna de Brâncuși și a spus, pentru euroolteniainfo.com: „Când am deschis ochii în lume, adolescent fiind, am dat cu ochii de Brâncuși. Pentru mine, în acei ani importanți ai drumului în viață, Brâncuși a apărut ca o lumină”.