vineri, noiembrie 8, 2024
14 C
Craiova

Cel mai mare tun imobiliar din Gorj: Casa de Cultura este scoasa la vanzare, iar Primaria Tg. Jiu nu se opune transferului de proprietate!

Siteul gorj-domino.ro  dezvaluie un posibil tun imobiliar care ar putea fi una din cele mai mari lovituri de acest gen de dupa Revolutie: scoaterea la vanzare a Casei de Cultura din targu Jiu. astfel, imobilul ar putea sa nu mai aiba nicio tangenta cu actul de cultura si sa devina super-market, cladire de birouri sau orice altceva.

Casa de Cultură a Sindicatelor, edificiul din centrul municipiului Tg-Jiu aflat în paragină de ani buni, rămâne în starea actuală și pare că autoritățile nu au găsit o cale pentru a prelua imobilul în administrare.
Lichidatorul judiciar al fundației care deține imobilul a inițiat, începând cu 16 octombrie, procedurile de vânzare a acestuia și a bunurilor aflate în dotare, prețul fiind de 2 milioane de euro.
În cazul în care se va găsi un cumpărător și în situația în care autoritățile locale vor rămâne la fel de indiferente, este neclar cine va încasa diferența dintre prețul de vânzare, după plata datoriilor care nu depășesc cu mult 900.000 de lei.

Epopeea unei ruine

Construită în anul 1974, Casa de Cultură făcea parte din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România, iar după Revoluţia din 1989, a trecut, odată cu toate edificiile de cultură, în patrimoniul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România, iar mai apoi prin „fuziune organizatorică” a ajuns în patrimoniul CNSLR-Frăţia. Ulterior, clădirea a ajuns a „Fundaţiei” Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu (?!), după ce, printr-o hotărâre judecătorească, s-a decis autorizarea funcţionării acestui ONG răsărit peste noapte.
În 2009, Fundația a intrat în procedură de insolvență, din cauza unor datorii de 923.198 de lei către Direcția Publică de Venituri din cadrul Primăriei Tg-Jiu, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj și ITM Gorj. De mai bine de opt ani, procesul se judecă la Tribunalul Gorj, iar din iunie 2010 s-a declanșat falimentul. Din acel moment au pornit alte procese, pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra clădirii Casei de Cultură, pentru ca lichidatorul s-o poată vinde pentru recuperarea datoriilor la buget, iar căile justiției s-au încâlcit și alți trei ani de zile timpul a ros la temelia imobilului.

Juriștii Primăriei Tg-Jiu, inexistenți

În final, după ce Judecătoria Tg-Jiu recunoscuse dreptul de proprietate asupra clădirii Fundației Casa de Cultură, iar Tribunalul schimbase soluția și plasase imobilul în proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, Curtea de Apel Craiova a schimbat decizia și a stabilit, definitiv, faptul că așezământul de cultură e în proprietatea fundației cu același nume . Procesele pentru stabilirea proprietății s-au încheiat în noiembrie anul trecut, deși OCPI Gorj respinsese cererea de înscriere în cartea funciară a imobilului pe numele Fundației Casa de Cultură. Lichidatorul judiciar, Consulting Company IPURL a formulat cerere de reexaminare, iar mai apoi disputa juridică a fost tranșată în instanță, la Judecătoria Tg-Jiu, în favoarea lichidatorului, Primăria Tg-Jiu, citată fiind în calitate de intimat doar a făcut act de prezență, juriștii instituției nu s-au deranjat nici măcar să atace cu apel soluția prin care instanța impunea intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului în favoarea Fundației Casa de Cultură a Sindicatelor, deși Direcția de Venituri înregistra cea mai mare creanță, în sumă de 548.000 de lei.

Nici un cumpărător pentru Casa de Cultură

Închiderea procedurii de faliment este departe de a fi finalizată, întrucât s-a intrat într-un cerc vicios. Până s-o evalueze și s-o scoată la vânzare, lichidatorul a închiriat clădirea. La un moment dat, presa a scris că imobilul fusese evaluat la 7,8 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de euro, sumă pe care lichidatorul judiciar ar putea să o obţină din vânzarea acestuia, iar Primăria Târgu Jiu putea prelua imobilul, alături de consiliul judeţean, în schimbul datoriei, numai că autoritățile nu s-au arătat interesate, iar clădirea s-a degradat vizibil. Procesul pare că nu are finalitate, pentru că bunurile fundației trebuie valorificate și datoriile plătite.
Din 16 octombrie, lichidatorul judiciar Consulting Company a declanșat procedurile de licitaţie publică cu strigare, pentru vânzarea în bloc a imobilului Casa de Cultura a Sindicatelor Tg-Jiu şi a bunurilor mobile din dotarea acestuia, pornind de la preţul de 8.728.181 lei exclusiv TVA. Până luni, 11 decembrie, s-au derulat deja cinci termene ale licitației și nu s-a arătat interesat potențial cumpărător. Mai sunt tot atâtea termene ale licitației, până la data de 5 martie 2018, iar prețul va scădea constant.
Pentru ca imobilul să rămână cu destinația de spațiu de cultură autoritățile ar trebui să-l cumpere, altfel orice investitor interesat poate deschide în clădirea Casei de Cultură un supermarket, sau orice altceva, în situația în care imobilul nu va deveni o ruină, până la închiderea procedurii de faliment.
Mai mult, trebuie remarcat faptul că autoritățile ar trebuie cu atât mai mult interesate de achiziționarea clădirii cu cât, subsolul acesteia este adăpost apărare antiaeriană.
Totuși, rămâne o întrebare: cine va încasa diferența de bani între suma de vânzare a imobilului, după plata datoriilor de peste 900.000 de lei, la care se mai adaugă cheltuieli acumulate în cursul procedurii de lichidare de aproximativ 70.000 de lei?

Sursa: gorj-domino.ro

Foto: gds.ro

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Marcel Ciolacu promite eliminarea controalelor Schengen, până la plecarea sa din funcție

Marcel Ciolacu promite eliminarea controalelor Schengen, până la plecarea sa din funcție. Care este termenul oferit de premier

Mai multe articole din aceeasi categorie