Cea mai performantă termocentrală a Complexului Energetic Oltenia, cea de la Rovinari, a rămas luna trecută fără autorizaţia de mediu şi ar fi trebuit oprită, a anunţat un ziar central, săptămâna trecută. Ce spune despre situaţie, directorul SE Robvinari, Ion Pisc, vedeţi mai jos.
Interesant este că tocmai cei care ar fi trebuit să emită autorizaţia de mediu au amânat inacceptabil de mult să facă acest lucru.
Este vorba despre Agenţia de Mediu, după cum a declarat directorul SE Rovinari, Ion Pisc, care, a şi anunţat, de altfel, că Termo Rovinari va primi autorizaţia de mediu în aproximativ 10 zile, procedura fiind în derulare încă de anul trecut:
„La 1 ianuarie 2017 expira autorizația de mediu luată în urmă cu 10 ani. În iunie 2017, am înaintat toate documentele necesare conform procedurii, la Agenția de Mediu Gorj, Au stabilit ca în prima parte a lunii decembrie, să aibă loc o ședință publică, anunțată peste tot. A fost ședință publică într-o clădire din spatele termocentrale, și la șed publică au venit unii care au vrut să facă scandal, cu Bankwatch. Ședința era organizată de către Agenție Eu am fost prezent, ședința a fost statutară, am discutat, s-au ridicat problemele, urmând să facă demersurile necesare pentru autorizare. Numai că, au tărăgănat foarte mult, au luat sesizări de la oameni și organizații, la incitația Gărzii de Mediu Gorj. Adică, au cerut Bankwach-ului și celorlalte ONG/uri, să reclame că noi nu avem autorizație, ceea ce era just. Autorizația era expirată dar eram în procedură de autorizare.
Au venit de la Garda de Mediu, de la București, croiți pe noi. Aveam autorizarea în derulare. Noi funcționam, aveam autorizație în derulare. N-am întârziat noi cu o oră sau cu o zi, ei au întârziat. Nu au avut nici un comentariu negativ, nicio sancțiune, nimic. Era acolo un alineat că punctele de vedere pot fi exprimate ulterior. Eu am semnat procesul verbal, ca titular, neștiind ce avea să urmeze. Mie nu mi-a zis nimic, nu mis-a adus niciun reproș. Ne-am pomenit cu amendă care, de altfel, s-a plătit imediat. Am contestat și, după lege, nu aveau voie în timp ce eram în procedură să ne amendeze.
Noi respectam cerinţa reducerii emisiilor pentru până în 2021 singura problema este a decibelilor. Agenția, sub pretextul acestui zgomot, a decibelilor care afectează pe cei care locuiesc în zonă deşi noi respectăm nivelul legal de decibeli, a tărăgănat autorizarea termocentralei. La noi nu e vorba de emisii de SO2, NO x… Termocentrala Rovinari e prima centrală din România care a montat desulfurare. Am fost prima termocentrală din România care am pus șlamul dens, si suntem prima care vom monta, spre sfârşitul lunii martie, fiind primii din ţară, instalația de reducere a oxidului de azot, Nox”, a mai spus directorul SE Rovinari, Ion Pisc.
Sursa: www.gorj-domino.ro