La Spitalul Regional Craiova, proiectul despre care se vorbește încă din 2015, când a fost obținută o primă finanțare europeană de 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova), ar urma să se mai facă un pas înainte. De data asta în vederea demarării lucrărilor de execuție.
La Primăria Craiova a avut loc, joi, o întâlnire de lucru între reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), echipei de proiectare – Asocierea N.K.Y. MIMARLIK MÜHENDISLIK INȘAAT VE TICARET LIMITED ȘIRKETI și SC POPAESCU & CO SRL, Primăriei Municipiului Craiova, Consiliului Județean Dolj, Ministerului Culturii, DSP Dolj, DRDP Craiova, Distribuție Oltenia, Distrigaz, Companiei de Apă Oltenia, Poliției Rutiere, Transelectrica și alte instituții abilitate, în vederea obținerii avizelor necesare pentru obținerea autorizației de construire pentru Spitalul Regional Craiova. Potrivit edilului Craiovei, Olguța Vasilescu, se estimează că licitația pentru prima fază a lucrărilor va fi lansată în luna iulie, iar pachetul de lucrări ar cuprinde: lucrări de împrejmuire, lucrări pentru relocarea/protecția utilităților, săpătură generală grosieră, acces carosabil temporar, organizare de șantier și lucrări de mentenanță și supraveghere.
Conform Ministerului Sănătății, Spitalul Regional Craiova ar trebui să devină funcțional până la finele anului 2027. Totul depinde însă și de modul în care va decurge licitația pentru execuție și, bineînțeles, de constructor. Reamintim că licitația pentru stabilirea proiectantului a durat mai bine de doi ani. Spitalul care se va construi pe terenul de 27 ha de pe Centura Craiova Nord a fost proiectat de compania turcă NKY Architects & Engineers pentru suma de 25,7 milioane de lei (fără TVA).
Cum va arăta Spitalul Regional Craiova
Spitalul regional de la Craiova ar urma să aibă 807 paturi, 19 săli de operație, 7 etaje și heliport. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 786/2019, valoarea proiectului este de 602,74 milioane de euro, din care cost net 507 milioane de euro. Suma pentru realizarea investiției provine în cea mai mare parte dintr-un împrumut contractat de guvern de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Noua unitate medicală va fi formată din două clădiri separate, conectate printr-un coridor de la sol la nivelul primului etaj. Clădirea principală a spitalului va include toate departamentele spitalului principal, având 7 nivele: subsol, parter și cinci etaje superioare. Întins pe aproximativ 26 de hectare, Spitalul Regional Craiova este cel mai mare dintre cele trei spitale regionale care se vor construi în cadrul acestui proiect, depășindu-le pe cele din Cluj și Iași. Pe acoperișul clădirii va fi construit un helioport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135. Unitatea medicală este prevăzută și cu 1.195 locuri de parcare, dintre care 841 într-o parcare subterană.