miercuri, decembrie 4, 2024
6.2 C
Craiova

Ce funcții ocupă europarlamentarii români în Parlamentul European. Claudiu Manda de la Dolj, vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar

Ce funcții ocupă europarlamentarii români în Parlamentul European. Cei 33 de aleși vor face parte din mai multe comisii, pentru următorii 5 ani de mandat. PSD și PNL sunt partidele care au reușit să obțină cele mai multe funcții de conducere în forul legislativ al UE, informează libertatea.ro.

După alegerile europarlamentare din 9 iunie, 33 de români au intrat în Parlamentul European. PSD și PNL sunt partidele care au reușit să obțină cele mai multe funcții de conducere la nivelul comisiilor din cadrul Parlamentului European, social-democrații reușind să aibă chiar și un președinte De fapt, PSD este partidul care a obținut pentru aleșii săi cele mai multe posturi de conducere. Pe lângă faptul că îl au pe Victor Negrescu pe funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, social-democrații au obținut o funcție de președinte și trei de vicepreședinte.

Funcția de președinte al Comisiei de Dezvoltare Regională a revenit lui Dragoș Benea, în timp ce președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, va ocupa funcția de vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar. Și Maria Grapini are funcție de vicepreședinte, la Comisia pentru Piață Internă. Tot de la PSD, Mihai Tudose a fost ales vicepreședinte al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare. De asemenea, Dan Nica este coordonatorul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, iar Ștefan Mușoiu – coordonatorul în a doua parte a mandatului a Comisiei pentru Comerț Internațional.

Rareș Bogdan este vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Externe

În ceea ce-i privește pe liberali, Siegfried Mureșan este vicelider al PPE și principal responsabil pe partea bugetară. La nivelul comisiilor, Daniel Buda va fi prim-vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, iar Rareș Bogdan a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Externe. Totodată, Dan Motreanu a fost ales vicecoordonatorul Grupului PPE în Comisia pentru Dezvoltare Regională. Tot din rândul PPE, UDMR-istul Iuliu Winkler a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional. Funcție de conducere a obținut și Cristian Terheș, ales pe lista AUR, în Comisia de Control Bugetar.

De la USR, Dan Barna și Vlad Voiculescu au câștigat încrederea colegilor din grupul RENEW încă de la debutul celei de-a zecea legislaturi a Parlamentului European. Membrii USR nu au funcții de conducere în comisii, însă Dan Barna a fost ales vicepreședinte al Grupului RENEW și va coordona grupul de lucru ce reunește membrii RENEW din comisiile cu atribuții de politică externă. De asemenea, Vlad Voiculescu a fost ales coordonator RENEW în domeniul sănătății și din această funcție va asigura direcția politică a întregului grup în ceea ce privește politicile de sănătate publică.

Ce comisii au fost vizate în mod special de europarlamentarii români

În fine, Diana Șoșoacă va fi membră simplă în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, Gheorghe Piperea (AUR) în Comisia pentru Piață Internă, Claudiu Târziu (AUR) în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, în timp ce Gabriela Firea a ajuns în Comisia de Cultură, iar Vasile Dîncu în Comisia de Afaceri Constituționale.

Ce poziții ocupă europarlamentarii români în Parlamentul EuropeanPotrivit Hotnews.ro, sunt patru comisii ale PE care au fost vizate îndeosebi de europarlamentarii români. Este vorba de Comisia de Afaceri Externe (AFET), Comisia de Dezvoltare Regională (REGI), Comisia de Industrie și Energie (ITRE) și Comisia de Transport (TRAN). Mai există și comisii în care mai mulți europarlamentari români au dorit să fie membri supleanți, cum ar fi Comisia pentru Mediu și Sănătate (ENVI), Comisia de Agricultură (AGRI), și în comisia care rezolvă petiții venite din partea cetățenilor europeni (PETI).

În acest mandat, niciun europarlamentar român nu este membru în Subcomisia pentru Politici Fiscale (FISC), deși România este implicată în procesul de aderare la OCDE. O altă comisie în care nu se regăsește nici un europarlamentar român este cea pentru dezvoltare (DEVE), care se ocupă cu politicile europene dedicate țărilor în curs de dezvoltare. De menționat că Diana Șoșoacă și Luis Lazarus (S.O.S) sunt singurii europarlamentari neafiliați, care nu fac parte din niciun grup politic.

Citește și: Diana Șoșoacă nu se dezminte! A fost evacuată din plenul Parlamentului European. Colegul Lazarus era „în direct“

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

00:02:01

(VIDEO) Turcii se mișcă bine pe A1 Sibiu – Pitești! În ce stadiu sunt lucrările de pe secțiunea Boița – Cornetu

Turcii se mișcă bine pe Autostrada (A1) Sibiu – Pitești, secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km), cea pentru...

Mai multe articole din aceeasi categorie