marți, decembrie 3, 2024
4.2 C
Craiova

CCR, decizie în două trepte. Cere renumărarea voturilor pentru suspiciuni de fraudare a alegerilor, dar amână să se pronunțe cu privire la primul tur

CCR, decizie în două trepte. Curtea Constituțională a dezbătut, astăzi, timp de două ore, dar nu a ajuns la o concluzie dacă să decidă anularea sau nu a primului tur al alegerilor prezidențiale. Judecătorii ar fi cerut mai multe documente, inclusiv de la BEC, și au decis, în cele din urmă, să continue discuțiile și mâine. În tot acest timp, aproape toată clasa politică a cerut CCR să nu intervină în acest caz și să valideze votul românilor de duminica trecută. CCR a cerut, totuși, o renumărare a voturilor, plecând de la o sesizare vizând fraudarea alegerilor, care a fost depusă de Cristian Teheș.

După o ședință de două ore, magistrații CCR au decis să se mai gândească o zi, până mâine, dacă anulează sau nu primul tur al alegerilor prezidențiale. Judecătorii CCR au avut pe masă, așadar, două sesizări, ambele făcute de doi candidați la prezidențiale, Sebastian Popescu și Cristian Teheș.

Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obţinut în primul tur al alegerilor 14.502 voturi, adică 0,15%. El a sesizat CCR, acuzând fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”.

Sebastian Popescu mai precizează, în sesizarea sa, că candidatul Călin Georgescu a raportat zero lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.

Într-un comunicat ulterior, CCR a precizat că a respins, ca tardivă, sesizarea acestuia privind anularea alegerilor prezidențiale de duminică.

CCR, decizie în două trepte. Curtea a cerut renumărarea voturilor, în urma sesizării lui Terheș

Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, cu 95.782 voturi, adică 1,03%, a trimis o a doua sesizare la CCR.

Obiectul cererii sale a vizat fraudarea alegerilor în primul tur. Cristian Terheş a acuzat, într-o conferinţă de presă, intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul doi.

Potrivit surselor G4Media, Terheș ar fi reclamat că mai multe voturi au fost anulate de la candidatul Forța Dreptei, Ludovic Orban, care a continuat să apară pe buletinele de vot, deși s-a retras din cursă și a susținut-o pe candidata USR, Elena Lasconi.

Potrivit deciziei de astăzi, CCR a precizat că a admis sesizarea sa privind fraudarea alegerilor și a cerut renumărarea voturilor. Este vorba de peste 9 milioane de voturi, care au fost exprimate de români, la alegerile de duminica trecută.

De asemenea, judecătorii CCR au rămas să se pronunțe, mâine, pe o doua sesizare a acestuia, și anume cea referitoare la anularea rezultatelor din primul tur de scrutin la prezidențiale.

Reacțiile candidaților. Ce spun Călin Georgescu și Elena Lasconi

Călin Georgescu, candidatul independent plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat, la Realitatea Plus, că „este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.

„Asta ar însemna că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a adăugat el.

Candidata USR, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei și ar genera proteste în toată țară. Ea a apreciat că deja a fost încălcată democraţia atunci când Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursa prezidențială, tot printr-o decizie a Curţii Constituţionale.

„Cred că dacă s-ar anula primul tur, asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.

Citește și: Ambasadoarea SUA la București: „SUA nu spune altor demcrații pe cine să voteze, dar valorile transatlantice trebuie să conteze”

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie