miercuri, aprilie 23, 2025
15.6 C
Craiova

Cazinoul din Constanța strălucește din nou! Cum arată după restaurare

Cazinoul din Constanța strălucește din nou. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat că astăzi a fost convocată comisia pentru închiderea recepţiei la terminarea lucrărilor la Cazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai importante obiective turistice din municipiul de la malul Mării Negre. După semnarea procesului verbal de recepție clădirea restaurată va urma să fi predată beneficiarului, Primăria Constanţa. Deschiderea cazinoului pentru public este prevăzută din luna aprilie.

Ministerul Dezvoltării a prezentat, pe Facebook, câteva imagini cu felul în care arată acum clădirea monument istoric, după lucrările de restaurare în valoare de 171 milioane lei (fără TVA). „A fost convocată comisia pentru închiderea recepției la terminarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța în data de 20 martie 2025. Asta înseamnă că, în câteva zile, predăm beneficiarului această clădire restaurată, bijuteria arhitecturală a României, de la malul mării“, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Recepția s-a derulat rapid. „Cazinoul din Constanța este restaurat, am finalizat recepția lucrării. Urmează în scurt timp să redăm comunității locale, beneficiarului – Primăriei municipiului Constanța – această investiție, această bijuterie a României, lucrare finanțată de Guvern prin Ministerul Dezvoltării“, a precizat Cseke Attila, joi la prânz, într-un mesaj video.

Clădirea simbol de la malul mării a trecut printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus intervenții complexe de la structura de rezistență până la elementele arhitecturale și artistice.

„Consolidarea fundației, refacerea integrală a fațadelor și decorațiunilor, restaurarea vitraliilor, a mozaicurilor, a componentelor metalice, sunt doar câteva dintre lucrările care au redat Cazinoului strălucirea de odinioară. Astfel, Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia, integrand, în același timp, soluții moderne de consolidare“, se arată în postarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Cazinoul din Constanța strălucește din nou. A fost realizat în stilul opulent al Art Nouveau şi inaugurat în 15 august 1910

Valoarea investiţiei derulate de Compania Naţională deInvestiţii (CNI) pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa se ridică la peste 171 de milioane de lei, cu TVA. Suma reprezintă contravaloarea decontărilor aferente contractelor derulate de CNI SA care au vizat reabilitarea clădirii. Finanţarea a fost asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

În plus, pentru acest obiectiv de investiţii a derulat lucrări privind amenajările exterioare şi beneficiarul lucrării, adică Primăria Constanţa.

Aflat în centrul istoric al Constanţei, cazinoul este o clădire emblematică a oraşului, proiect al arhitectului elveţian Daniel Renard, realizat în stilul opulent al Art Nouveau şi inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, cazinoul a fost abandonat, iar în anii 2000 era deja în paragină.

S-a încercat reabilitarea Cazionului Constanța încă din 2012

Autorităţile locale şi centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile şi soluţiile necesare pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia însă procedurile nu au fost duse la bun sfârșit. La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate trei proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii, toate anulate din lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Conform contractului, au fost făcute lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).

Citește și: (VIDEO) Cum arată la interior noul terminal al Aeroportului Internațional Craiova

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Transferuri pe bandă la SCMU Craiova! Cinci nume noi în Polivalenta din Bănie, pentru noul sezon

Conducerea SCMU Craiova pregătește noul sezon de handbal și a perfectat deja transferul a cinci jucătoare. Clubul din Bănie...

Mai multe articole din aceeasi categorie